Dezvoltare personală, Lifestyle — ianuarie 8, 2015 at 10:05

6 metode sa fii prezent in viata ta

by

Suntem din ce in ce mai acaparati de problemele de zi cu zi. Am inceput sa nu mai traim viata, ci ea sa ne traiasca pe noi. Este dificil sa vezi clipa prezenta, cand tu te gandesti la datorii, rate, probleme, munca etc. Practic noi am uitat sa mai traim in prezent si de cele mai multe ori asta se intampla din cauza cufundarii noastre in activitatile viitoare si in activitatile care au trecut si care ne „mananca” timpul prezent.

copilIata 6 tehnici de conectare la PREZENT:

1. Elibereaza-te de atasamentul de trecut

Fie ca iti place sau nu, nu se poate schimba ceea ce deja s-a întamplat. Nimeni si nimic nu mai poate intoarce trecutul.

Este o vorba: ” Ce a trecut, a trecut….. Ce este conteaza”

Renunta sa te mai concentrezi pe ceea ce s-a intamplat sau pe ce anume se putea intampla. Stim toti prea bine  ” Daca nu mergeam era altfel”, ” Daca il lasam eram fericita” etc.

Acest „DACA” v-a exista intotdeauna  in limbajul tau, atunci cand nu te poti deconecta de la intamplarile si evenimentele trecute, deoarece tu consideri ca la fiecare lucru facut exista si varianta aceasta „daca”, care ti-ar fi schimbat anumite momente din viata.

Deconecteaza-te de la evenimentele trecute si incepe sa traiesti AICI SI ACUM.

Cand vei privi in trecut si iti vei observa succesiunea evenimentelor petrecute in viata ta, iti vei da seama ca toate aceste evenimente trecute, au contribuit semnificativ la evolutia ta si la dezvoltarea ta personala.

„Totul e folositor, aşa cum nimic nu e întâmplător.”–Valeria Mahok

2. Elibereaza-te de atasamentul de viitor

Analizand pe scurt situatia actuala, se poate observa ca nimeni din jurul tau nu poate sa fie fericit si multumit in viitor, ci poate sa traiasca aceste stari doar in momentul actual, adica PREZENT.

Nu este gresit sa ai planificate obiective!

Nu poti niciodata sa stii ceea ce iti rezerva viitorul, eventual poti anticipa anumite momente din viitor( ceea ce doresti tu de la viata), dar nu poti avea certitudiea 100% ca asa se vor intampla. Viitorul este dat de momentul Prezent, iar actiunile pe care le faci in acest moment, iti vor influenta viitorul.

Fructifica-ti la maxim timpul pe care il ai disponibil si indreaptati actiunile catre ceea ce ai dori sa ai in viata ta, in viitor.

3. Meditatia

Orice metoda de meditatie ( Zen, Tao, Reiki, Sedintele de  Yoga etc.) te ajuta sa aprofundezi trairea momentului prezent. Iata un stil de meditatie foarte usor de practicat:

Meditatia Zen (zazen) isi are originile in budism. In exercitiul zazen se disting trei elemente fundamentale: respiratia, pozitia corpului si atitudinea interioara.

– respiratia – cand inspiri, gandeste-te la corpul tau, cand expiri, relaxeaza fiecare parte a corpului;

– pozitia corpului – aseaza-te cu picioarele incrucisate sau intr-o pozitie in care consideri ca ai control deplin asupra corpului tau( eu de exemplu stau intins pe spate);

– atitudinea interioara – trebuie sa  te deconectezi de toate gandurile, constiinta fiind “golita” pentru a se ajunge la starea de “constiinta pura”. Ajuns la aceasta stare dobandesti linistea interioara.

Atunci cand te simti obosit si epuizat practica acest mod de meditatie pentru macar 10 minute, iar asta iti garantez ca este cheia catre linistirea profunda a mintii si a corpului.

4. Priveste-te din „exterior”

Deconecteaza-te pentru cateva minute si identifica-te ca fiind o alta persoana ce te priveste si te analizeaza.

Stii ceea ce vezi tu, prin ochii acelei persoane, in acest moment de deconectare?

Ca esti perfect in toata complexitatea si integritatea organismului tau, iar tu faci parte din PREZENT.

Bucura-te de existenta ta! Apreciaza tot ceea ce esti si ai în acest moment!

5. Inspira-te din copilaria ta!

Acum sa facem un exercitiu de rememorare a copilariei tale. Acorda-ti 2-3 minute pentru a face acest exercitiu in care vei redeveni copil.

Foloseste-te de amintirile tale, pentru a te inspira si a te identifica cu ” omuletul fara griji si probleme” si adu-ti aminte de momentul in care aveai 5-6 ani si te aflii la joaca, de dimineata pana seara.

Fii constient ca in acele momente de joaca, nu iti trece prin minte decat sa te joci si sa traiesti fiecare clipa alaturi de copii din jurul tau si de jucariile tale. Te bucuri de fiecare moment pe care il petreci cu jucaria ta preferata.

Nu te gandesti la ceea ce ai facut ieri sau ceea ce vei face mai tarziu, ci te bucuri intens de clipa prezenta. Poate ca esti suparat si plangi din diferite cauze, dar uiti complet de suparare doar dupa cateva ore, iar acum joaca iti umple toata mintea cu farmecul ei.

Deconecteaza-te din exercitiu acum.

Practica acest exercitiu de fiecare data cand te simti coplesit de problemele vietii.  Iti va aduce momente de bucurie, te va detensiona si iti va oferi o clipa din minunata ta copilarie.

6. Nu opune rezistenta la evenimentele si situatiile ce apar in viata ta!

Unul din cei mai buni autori ce au scris despre prezent este Eckhart Tolle. Iata opinia lui despre inevitabilul din viata ta: ” A accepta tot ceea ce apare in acest moment, este o practica spirituala esentiala. Chiar daca practici doar acest lucru, nu vei mai avea nevoie sa citesti o multime de carti sau sa inveti alte tehnici de meditatie. Acceptarea lucrurilor care apar in afara si inlauntrul tau iti ofera libertatea. Mintea conditionata iti va spune sa nu faci acest lucru, pentru ca ea crede ca opunand rezistenta, va deveni libera. Lucrurile stau exact invers. Daca opui rezistenta, te blochezi si mai mult. Cand incetezi sa crezi ceea ce iti spune mintea, realizezi ca cea mai rapida transformare poate avea loc atunci cand accepti ceea ce este, asa cum este. In acel moment, viata se poate misca liber prin tine. Mintea conditionata nu mai obstructioneaza viata. ”

sursa:miscareinteligenta.ro

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page