De pe la noi, Editoriale — septembrie 15, 2013 at 19:39

50% dintre tinerii din Călărași nu muncesc și nici nu studiază

by

job25% din tinerii din Călărași sunt șomeri, 25% nu muncesc și nici nu studiază…

În mod normal o asemenea realitate ar trebui să alarmeze liderii politici, autoritățile locale și comunitatea în ansamblul ei. Nu-mi fac iluzii că va reacționa cineva. Indolența, suficiența și aroganța sunt așa de mari printre cei răspunzători de destinele comunității, că acest adevăr va rămâne ca o bombă cu ceas pentru noi toți.

Problematica antreprenoriatului și a locurilor de muncă pentru tineri nici nu există pentru autorități. Recent Primarul Drăgulin se lăuda că îl aduce pe Smiley la zilele orașului și ce vor tineri. Care tineri?

Bobotează, sărbătoarea peștelui, târgul de primăvara,târgul de toamnă, zilele orașului, nunți, botezuri cununii sunt principalele preocupări ale edilului și a echipei  lui din primărie în frunte cu viceprimarii Virgil Dumbravă și Marius Dulce.

scoala1Specialiștii sunt îngrijorați de numărul mare al tinerilor care nu lucrează și nici nu studiază. Dar cine se uită în gura lor. Sunt importante întâlnirile cu grupurile de manevră electorală, pensionarii, săracii, căminele de dizabilități, ș.a.m.d.

M-a întâlnit recent cu o tânără care m-a întrebat direct la ce partid mai sunt. Foarte aplicată nu m-a întrebat dacă mai sunt în vreun partid ci în ce partid mai sunt. Știți de ce? Pentru că ea vedea în obediența într-unul din partidele aflate la guvernare șansa unui loc de muncă. Și nu numai ea, majoritatea tinerilor. Pentru că, realitatea în care trăim este tragică : activismul și obediența politică pentru cei ce se învârt în jurul puterii au devenit condiții de supraviețuire. Pe timpul comunismului activiștii politici ajungeau cel mult în consiliul de administrație al unei organizații, rareori directori. Acum activismul politic este condiția “sine qua non” pentru  a deveni director. Ce grav!… Ce societate fără valori!….

“Un loc de muncă bun poate schimba viața unui om, iar locurile de job3muncă potrivite pot transforma intrega comunitate.

Autoritățile trebuie să pună locurile de muncă în centrul preocupărilor pentru a promova prosperitatea și a combate sărăcia.

O abordare în trei etape pentru a  ajuta comunitatea călărășeană să îndeplinească obiectivele legate de locuri de muncă mai multe, mai stabile și mai bine plătite.

In primul rând, trebuie implementate principiile fundamentale ale unui mediu de afaceri care oferă oportunităţi, capital uman şi domnia legii.

In al doilea rând, politicile de muncă nu ar trebui să devină un obstacol în crearea unui post, ci ar trebui să ofere si accesul la opinie și protecție socială celor mai vulnerabili. (în paranteză fie spus, eu nu am văzut nici o politică de muncă în Călărași)

In al treilea rând, autoritățile locale ar trebui să identifice acele locuri de muncă având cel mai mare potențial în dezvoltare și să înlăture obstacolele din calea creării de astfel de locuri de muncă în sectorul privat.

job1Legiuitorii (și aici am înțeles parlamentarii județului Călărași) ar trebui să abordeze aceste provocări răspunzând la întrebări de genul:

Comunitatea noastră are o strategie de dezvoltare… ar trebui să-și construiască strategiile de dezvoltare în jurul procesului de creștere sau, mai degrabă, să se concentreze pe locurile de muncă?

 Pot fi stimulati antreprenorii, în special cei din microintreprinderi?

Investiţiile mai mari în educație și în pregătire sunt premise obligatorii pentru angajare, sau competențele pot fi acumulate la locul de muncă?

În mijlocul crizelor și al schimbărilor structurale, trebuie protejate și locurile de muncă, nu numai forța de muncă?

Vi se pare că politicienii și autoritățile au astfel de preocupări?

Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page