Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 1, 2014 at 21:47

5 retrageri din România în 2014. Business-uri pe care nu le vom mai vedea în țara noastră

by

3c7007d0-b964-11e3-a052-ed6ec0d2a6f1_lacatul-pe-usaÎn timp ce nume precum CaixaBank, Gap sau Hugo Boss au pus deja, în acest început de an, lacătul pe ușa business-urilor din România, retaileri precum OBI sau Baumax iau în calcul sau se pregătesc să iasă de pe piața locală. Plecarea lor duce la desființarea a sute de locuri de muncă din economia românească.

Retailerul austriac de bricolaj Baumax, care deţine 15 magazine în țara noastră, analizează retragerea din toată Europa de Est, nu doar din România. Și asta din cauza pierderilor masive înregistrate de companie.

Baumax a înregistrat în 2012 o pierdere de 126 milioane euro, cele mai mari fiind raportate în România, de 26 milioane euro, şi Turcia, de 14 milioane euro ,

Pierderile l-au determinat pe fodatorul Baumax, Karl-Heinz Essl, să anunţe că va scoate la licitaţie colecţia personală de artă pentru a atrage finanţare şi a salva compania de la colaps.

Reprezentanţii Baumax au sugerat însă că veniturile provenite din licitaţie ar putea acoperi salvarea operaţiunilor din Austria, însă ar fi insuficiente pentru a sprijini afacerile din Europa de Est.
La nivel internațional, retailerul de bricolaj are 9.000 de angajaţi.

Anunțul vine la scurt timp după ce surse din piață au spus că retailerul german de bricolaj Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin.

Obi a deschis primul magazin din România la Oradea, extinzându-se în următorii doi ani cu încă şase unităţi, în Bucureşti, Arad, Piteşti, Ploieşti şi Sibiu.

Tot la începutul acestui an, și lanțul de magazine de haine Gap, al treilea din lume de pe piața de profil, s-a retras din România.

Grecii de la Marinopoulos, cei care au adus brandul la noi, au închis toate magazinele Gap din România, ultimul de pe listă fiind cel din Băneasa Shopping City, această închidere marcând ieşirea de pe piaţa locală a retailerului.

Lansat în țara noastră în 2009, brandul a ajuns în cel mai bun moment la doar trei magazine.

Un alt retailer, de lux de data aceasta, a anunțat la începutul anului că pleacă din România.  Magazinele Hugo Boss s-au închis din cauza vânzărilor tot mai slabe din ultimii ani.

Cei care au adus franciza Hugo Boss în România,  Andrei Alecu și Adrian Matei, au decis să încheie contractual cu brandul de lux și să închidă, de la 1 martie, cele două magazine din București și Constanța, pe fondul scăderii vânzărilor cu 15-20% în ultimii doi ani.

Primul magazin Hugo Boss a fost deschis în martie 2009, la Constanța, iar în decembrie a fost inaugurat și cel din București, după o investiție totală de aproximativ 2 milioane de euro.

Din această sumă, cei doi investitori au recuperat doar 20%. În cele două magazine lucrau 14 angajați.

O altă retragere din România, care s-a produs în prima lună a anului, a fost și cea a bănciiCaixaBank. 

Grupul spaniol a deschis prima filială în România în 2007 și avea ambiții mari, dar după ce au finanțat mai multe proiecte imobiliare, iar unele au dat faliment, banca a ales retragerea din țara noastră.  În 2012, banca a raportat un profit net de 8,6 milioane de lei.

ro.stiri.yahoo.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page