Cultură şi Educaţie, Educaţie — octombrie 5, 2018 at 10:35

5 octombrie: Ziua mondială a profesorilor. Profesorii instruiți și calificați sunt fundamentali pentru dreptul la educație!

by

Data de 5 octombrie este recunoscută ca Ziua Mondială a Educaţiei sau Ziua Mondială a Profesorilor, un prilej de a mulțumi celor care ne-au fost mentori, ne-au ghidat și ne-au conturat de timpuriu carierele, și să le dorim să rămână în continuare aceeași stâlpi viguroși ai educației, care își îndrumă cu prietenie, disciplină și dragoste discipolii în formarea personalităților lor.

Tema 2018 a „World Teacher’s Day” amintește faptul că ”Dreptul la educație înseamnă dreptul la un profesor calificat”. Această temă a fost aleasă pentru a marca aniversarea a 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948), unde educația este recunoscută drept un drept fundamental. Un drept care nu poate fi îndeplinit fără profesori calificați.

Organizată anual, la 5 octombrie, din 1994, Ziua Mondială a Profesorilor comemorează aniversarea adoptării Recomandării OIM / UNESCO din 1966 privind statutul profesorilor. Prezenta recomandare stabilește criterii de referință privind drepturile și responsabilitățile profesorilor și standardele pentru pregătirea inițială și educația ulterioară, recrutarea, angajarea și condițiile de predare și învățare. Recomandarea privind statutul cadrelor didactice din învățământul superior a fost adoptată în 1997 pentru a completa recomandarea din 1966 prin includerea personalului didactic și de cercetare în învățământul superior.

Odată cu adoptarea obiectivului 4 privind dezvoltarea durabilă în domeniul educației și a obiectivului dedicat (SDG 4.c) care recunoaște profesorii drept cheie pentru realizarea Agendei educației 2030, WTD a devenit ocazia de a marca progresul și de a reflecta asupra modalităților de a contracara provocări rămase pentru promovarea profesiei de profesor.

Una dintre principalele provocări la adresa acestui drept la nivel mondial este persistența deficitului de cadre didactice. Se estimează că 264 milioane de copii și tineri sunt încă în afara școlii la nivel global și, potrivit Institutului de Statistică al UNESCO, lumea trebuie să recruteze aproape 69 de milioane de cadre didactice noi pentru a atinge obiectivul de educație primară și secundară universală din 2030. Acest “decalaj al profesorilor” este mai pronunțat în rândul populațiilor vulnerabile – fete, copii cu dizabilități, copii refugiați și migranți și copii săraci care locuiesc în zone rurale sau îndepărtate.

“În această Zi Mondială a Profesorilor, pe măsură ce celebrăm contribuțiile importante ale cadrelor didactice la îmbunătățirea vieții copiilor și tinerilor din întreaga lume, reafirmăm angajamentul nostru de a crește oferta globală de cadre didactice calificate. noi în acest efort, astfel încât toți copiii și tinerii, indiferent de circumstanțele lor, să își poată asigura dreptul la educație de calitate și la un viitor mai bun”, a fost mesajul comun al UNESCO, ILO, UNICEF, PNUD și Education International , cu ocazia cu Zilei Mondiale a Profesorilor 2018, cu tema “Dreptul la educație înseamnă dreptul la un profesor calificat”.

La mulţi ani de Ziua Educației tuturor celor care luminează minţile şi sufletele copiilor, adolescenților și tinerilor!

La Mulți ani Excelenţele Voastre!

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page