Evenimente, Ultimile Știri — octombrie 5, 2014 at 14:28

5 Octombrie – Ziua Educaţiei

by

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

ziua educatiei copyAceastă zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants în franceză.

În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice.

Evenimentul tine sa ne reaminteasca faptul ca o educatie de calitate reprezinta cheia unei reusite profesionale.

Ziua Mondială a Educaţiei nu trebuie să omagieze doar munca profesorilor şi a dascălilor… ci trebuie să fie şi un prilej de reconştientizare a rolului pe care educaţia în sine îl are pentru orice stat şi… pentru orice generaţie. Specialiştii din educaţie … recunosc că educatia eficienta se realizeaza prin complementaritatea dintre rolurile scolii… ca institutie… si a familiei ca si camin.

De ce o zi consacrată cadrelor didactice – educatori, învăţători sau profesori?

Bineinteles… cel care trebuie sa constientizeze cel mai bine rolul educatiei in societate este dascalul… Acesta trebuie sa fie constient de vocatia sa de educator… formator si informator… avind in vedere faptul ca dascalul ramine un pilon important in formarea elevilor…

Pentru că ei … contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări… asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă… de asemenea…. un rol civic de mare importanţă…. contribuind la păstrarea coeziunii sociale.

UNESCO a creat această zi …pentru a atrage atenţia anumitor guverne… asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea…. asupra salariilor mici ale acestora.

Tuturor colegilor  care se dedica acestei nobile profesii… in aceasta zi deosebita…. cu respect si admiratie…. le multumim… ca…inainte de orice… pun suflet in procesul de predare.

Profesor Mariana Ionescu

cum a fost creata educatoarea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page