Evenimente, Ultimile Știri — mai 4, 2018 at 15:11

5 Mai: Ziua Europeană pentru Viaţa Independentă

by

Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă (European Network of Independent Living – ENIL), o asociere de organizații şi persoane cu dizabilități de la nivel european, a declarat ziua de 5 mai drept „Ziua europeană pentru Viață Independentă”. Această dată a fost astfel asumată ca o zi de recunoaștere a drepturilor, a valorilor şi a principiilor unei vieți independente.

Astfel, în data de 5 mai, organizații de la nivel european, persoane cu dizabilități, împreună cu ENIL, celebrează „Ziua europeană pentru Viaţa Independentă”. Este o zi plină de semnificație întrucât are ca scop trasarea unor noi abordări în ceea ce privește persoanele cu dizabilități, prin valorificarea potențialului fiecărui individ în societate, asigurarea condițiilor decente de viaţă şi respectarea drepturilor şi valorilor în domeniul dizabilității. Altfel spus, ziua de 5 mai reprezintă asumarea unei noi abordări în domeniul dizabilității centrată pe construirea unei vieţi independente.

Tema propusă de ENIL pentru anul 2018 este “Bariere în calea Vieții Independente”.

În calitate de cetățeni cu drepturi depline, persoanele cu dizabilități beneficiază de aceleași drepturi ca și restul populației. Au dreptul la demnitate, la tratament egal, la o viață autonomă și la o participare deplina în cadrul societății.

Conceptul Viață Independentă (IL) [ 1] este mult mai vechi decât  Conventia ONU privind Drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CRPD) și a jucat cu siguranță  un rol în adoptarea CRPD, inclusiv Art. 19 şi toate celelalte articole care fac din Viața Independentă  un drept al omului. Art. 19 acoperă  dreptul de a alege de unde, cu cine si cum să-și trăiască cineva viața. Acest lucru permite auto-determinarea pe care IL se bazează. Există o dezbatere continuă pe Independență vs. Interdependență – ENIL consideră că toate ființele umane sunt interdependente și că conceptul de IL nu contravine acestui lucru. IL nu înseamnă să fii independent de alte persoane, ci să ai libertatea de alegere şi de control asupra  stilului și propriei vieți.

[ 1] Viata Independentă  derivă din mişcarea care a inceput la sfârşitul anilor 1960 în Berkeley, California, ca bază a mișcării.

Viața independentă este demonstrarea zilnică a politicilor privind handicapul bazate pe drepturile omului. Viața independentă este posibilă prin combinarea a diverși factori de mediu și individuali care permit persoanelor cu dizabilități să aibă control asupra propriei vieți. Aceasta include oportunitatea de a face alegeri și decizii reale cu privire la locul de trai, cu cine să trăiești și cum să trăiești. Serviciile trebuie să fie disponibile, accesibile tuturor și oferite pe baza oportunităților egale, consimțământului liber și informat și care să permită persoanelor cu handicap flexibilitatea în viața de zi cu zi.

Viața independentă presupune accesibilitatea mediului construit, a transportului și a informațiilor, disponibilitatea ajutoarelor tehnice, accesul la asistența personală și /sau serviciile comunitare. Este necesar sa se sublinieze ca IL este pentru toate persoanele cu dizabilități, indiferent de nivelul de asistenţă necesar.

Conform Comisiei Europene, persoanele cu dizabilități reprezintă aproape a șasea parte din totalul populației europene cu vârstă de muncă. Totuși, rata de ocupare în rândul acestora este, prin comparație, foarte scăzută. Din acest motiv, șomajul în rândul persoanelor cu dizabilități este dublu față de șomajul înregistrat în rândul celorlalte categorii ale populației active. Dacă ar beneficia de mai mult sprijin, milioane de europeni cu dizabilități s-ar putea integra sau reintegra pe piața muncii.

Persoanele cu dizabilități trebuie să aibă posibilitatea de a face alegeri individuale și de a-și controla viața de zi cu zi la fel ca și celelalte categorii ale populației. De aceea, serviciile de asistență și sprijin ar trebui sa fie mai bine adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Comisia Europeană promovează serviciile sociale accesibile și de calitate, consolidând măsurile de protecție socială și de integrare.

De asemenea, UE sprijină dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități. Comisia Europeană finanțează studii privind prestarea de servicii sociale de proximitate destinate persoanelor cu dizabilități, pentru ca acestea să se poată integra în colectivitate în condiții bune de securitate, libertate și autonomie.

În România:

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) din coordonarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale și organizațiile neguvernamentale partenere marchează ziua de 5 mai prin „activităţi incluzive” la care participă persoane cu dizabilităţi, membri ai organizaţiilor neguvernamentale şi reprezentanți a instituţiilor statului.

Sub deviza ”Te așteptăm alături de noi să dăm startul zilei!”, în data de 5 mai, în București, se vor desfășura multiple activităţi incluzive în Piaţa Revoluţiei/perimetrul sediului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Conform comunicatului ministerului muncii, programul zilei cuprinde:

10.00 – 11.30  Cursa de biciclete tandem pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale

11.00 – 11.30 Piesă de teatru accesibilizată

11.30 – 14.00 Activităţi incluzive desfăşurate în Piaţa Revoluţiei/perimetrul sediului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale

  • Tir cu arcul la ţintă alături de sportivi în fotoliu rulant
  • Spaţiu de joacă polisenzorial

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page