Evenimente, Ultimile Știri — mai 24, 2015 at 15:21

140 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal

by

Azi, 24 mai 2015, se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, primul partid politic din România. Partidul Național Liberal (PNL) este unul din principalele partide politice din România, cu rol însemnat în modernizarea țării.

pnlLa data de 24 mai 1875, Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Gh. Chițu, C.G. Peșacov și N.C. Furculescu, printr-un program întărit de semnături puneau bazele Partidului Național Liberal.

Ce ar spune Brătianu azi de ceea ce se întâmplă cu partidul care din cele 87 de cabinete ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali?!… greu de spus… Istoria PNL s-a împletit, de-a lungul celor 140 de ani, cu istoria modernă a României. … azi, PNL  parcă a uitat  ”Legea luptătorului liberal – Nihil Sine Deo”, poate ar fi cazul să-și reamintească următoarele:

  • Liberalul este om liber şi generos. El luptă împotriva oricărei asupriri şi se jertfeşte pentru întărirea credinţei strămoşeşti, consolidarea şi fericirea Patriei sale.
  • Liberalul este om de onoare şi de cuvant. El judecă orice situaţie în lumina adevărului, iar convingerile sale le împărtăşeşte tuturor, fără ascunzişuri.
  • Liberalul este omul faptelor şi al gândurilor curate. El preţuieşte deopotrivă sănătatea trupească şi sănătatea sufletească.
  • Liberalul se împotriveşte oricăror acte de risipă, de abuz, de favoare, de cruzime sau de distrugere.
  • Liberalul nu face nici o deosebire de rasă, de avere, de clasă socială. El este cuviincios şi îngăduitor faţă de toată lumea, respectând credinţa, munca, experienţa şi avutul altuia.
  • Liberalul este patruns de spiritul de echipă. Ca să poată să comande, el învaţă mai întai să asculte.
  • Liberalul este luptător politic plin de avânt şi sincer democrat. El dispreţuieşte minciuna, reaua credinţă, invidia, patima, dezordinea şi ura.
  • Liberalul este îndrazneţ în cele bine chibzuite. El nu fuge niciodată de răspundere.
  • Liberalul este bun român. El îndeplineşte cu conştiinciozitate îndatoririle cetăţeneşti în ajutorul semenilor aflaţi în nevoie şi primejdie.
  • Liberalul este plin de însufleţire în orice muncă, urmându-şi cu dârzenie ţelul: libertate, dreptate şi – prin proprietate – bunăstare pentru toţi.

Dar, să sperăm că acest partid se va regăsi și va reveni la valorile liberale cu care a pornit la drum în 1875. Este nevoie de ei și este necesară o implicare mai mare și pozitivă din partea lor, deci nu putem decât să le urăm:

La mulți ani PNL!

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page