Ultimile Știri — martie 11, 2015 at 12:39

Un echipaj de stingere din cadrul Secției de pompieri Dragalina a intervenit cu o autospecială pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ 45 de minute

by

 

În urma incendiului, un bărbat în vârstă de 64 de ani, care dormea într-o anexă de locuit a întreprinderii individuale, şi-a pierdut viaţa, fiind găsit carbonizat

           În data de 10.03.2015, ora 04.45, pompierii militari din cadrul Secţiei Dragalina au fost solicitați să acţioneze în comuna Perişoru, sat Tudor Vladimirescu, la o întreprindere individuală, care are ca obiect de activitate – creşterea bovinelor,    pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă de locuit, proprietate privată.

incendiu

La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta foarte violent, cu flacără şi cu fum dens la nivelul întregii anexe, pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați, existând suspiciunea că în interior s-ar afla o persoană.

Pompierii militari s-au deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 45 de minute.

În urma incendiului un bărbat în vârstă de 64 de ani şi-a pierdut viaţa, fiind găsit carbonizat de către membrii echipei de intervenţie.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza suprasolicitării unui mijloc de încălzire (sobă cu acumulare de căldură) şi a căderii jarului din aceasta peste materialele combustibile (materiale textile) aflate în imediata apropiere.

Au ars: anexa de locuit, construită pe o suprafaţă de 15 metri pătraţi, mobilierul aferent şi acoperişul acesteia confecţionat din plăci de azbociment, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 1.000 de lei.

 

Accident cu victime în municipiul Călăraşi, pe strada Stadionului

Un echipaj de descarcerare şi un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi au fost solicitate să intervină pentru salvarea a două persoane surprinse de căderea unui perete, în timp ce acestea lucrau la demolarea unei case dezafectate

 

       În data de 10.03.2015, ora 14.58, un echipaj de descarcerare şi un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi au fost solicitate prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să intervină pe raza municipiului, pe strada Stadionului, pentru descarcerarea şi acordarea primului în cazul a două persoane de sex masculin care au suferit traumatisme în urma căderii unui perete peste aceştia.

incendiu 2

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, Mihail M. şi-a pierdut viaţa, acesta prezentând leziuni foarte grave în zona capului, incompatibile cu viaţa Acesta a fost declarat decedat de către medicul încadrat pe ambulanţa S.A.J. Călăraşi.

Pompierii militari încadraţi pe autospeciala de descarcerare au folosit echipamentele din dotare şi au extras o altă victimă de sex masculin, Liviu P., în vârstă de 51 de ani, pe care au predat-o paramedicilor SMURD şi echipajelor S.A.J.

Bărbatul în vârstă de 51 de ani, surprins sub dărâmături, prezenta traumatisme la nivelul membrelor inferioare şi multiple excoriaţii pe tot corpul.

          Paramedicii SMURD în colaborare cu echipajele S.A.J. sosite la locul intervenţiei, i-au acordat primul ajutor acestuia, l-au imobilizat pe targă, i-au aplicat guler cervical şi i-au administrat oxigen, după care l-au transportat de urgenţă la spitalul din Călăraşi.

       Alte două persoane de sex masculin, care lucrau la demolarea respectivei case, se află în afara oricărui pericol, acestea nefiind afectate de prăbuşirea peretelui.

Organele abilitate urmează să stabilească cu exactitate împrejurările în care o persoană şi-a pierdut viaţa, iar cealaltă a suferit vătămări corporale.

 

Recomandări ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

pe timpul sezonului rece

 

Pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii generate de exploatarea sistemelor de încălzire a locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca la folosirea acestora, să se respecte următoarele măsuri de prevenire: nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere, etc.) de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză) în acelaşi timp deoarece conductorii se încălzesc şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric; nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu; nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora; nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător; pentru remedierea aparatelor şi instalaţiilor electrice defecte apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate; nu amplasaţi perdelele sau alte materiale textile în apropierea surselor de căldură, deoarece acestea pot lua foc foarte uşor; nu suprasolicitaţi sobele cu acumulare de căldură şi nu lăsaţi mijloace de încălzire nesupravegheate sau în grija copiilor; nu amplasaţi materiale combustibile la mai puţin de un metru faţă de mijloacele de încălzire (sobe, radiatoare, plite etc.); nu depozitaţi materiale combustibile (lemne, carburanţi) în podurile locuinţelor; nu utilizaţi coşuri de evacuare a fumului deteriorate sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din construcţia locuinţelor; înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum vor fi verificate pentru depistarea eventualelor defecţiuni (fisuri, crăpături, depuneri de funingine, înfundări, etc.); pe timpul funcţionării menţineţi uşiţa focarului închisă, iar în faţa sobelor amplasaţi o cutie metalică de protecţie în cazul căderii accidentale a jarului sau lemnelor aprinse; depozitaţi cenuşa şi jăraticul în gropi speciale, iar în condiţii de vânt stingeţi-le cu apă; nu construiţi sobele şi coşurile de fum în jurul grinzilor sau altor elemente de construcţie care pot lua foc; atenţie la prezenţa monoxidului de carbon produs de arderea incompletă sau de coşurile de fum neîntreţinute corespunzător; monoxidul de carbon este un gaz inodor (fără miros) şi de aceea nu poate fi sesizat, iar inhalarea lui poate să ucidă.

 Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page