Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — martie 9, 2015 at 08:30

40 de Mucenici: Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri

by

În ziua de 9 martie este Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. În acesta zi, după ce ies femeile de la biserică dau de pomană, pentru sufletul morţilor, mucenici.

mucenici

Mucenicii sunt preparate specifice acestei zile. Această Sărbătoare a Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de Paşte.

În ziua mucenicilor, în credinţă populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau bradosi. În Moldova, aceştia au formă cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nuca. În Dobrogea se păstrează aceeaşi formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. În Muntenia, pe lângă bradosii obişnuiţi, se face o Uitată pentru morţi, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului şi care este dedicat celor morţi care pe timpul anului au fost uitaţi.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. Oamenii merg astfel la Biserică şi iau apă sfinţită că să stropească câmpurile, pentru a avea o recolta bună.

În unele sate era obiceiul că în această zi toate plugurile din sat să fie adunate pe islazul sătesc unde, în faţă mulţimii adunate, era chemat preotul care făcea o slujba de sfinţire a apei şi de stropire a fiecărui plug în parte, după care plugarii se îndreptau către ogorul propriu pentru marcarea brazdei de început.

În această zi, se trece la curăţenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă şi afară. În credinţă populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvară, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde.

În tradiţia populară se consideră că în ziua de 9 martie sfinţii mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezgheţare a pământului şi de slobozire a căldurii, ei bătând, în acest scop, cu ciomegele în pământul îngheţat. Această practică a fost uzitată şi de către sătenii din comunităţile bucovinene, care băteau cu bâtele în pământ zicând: “Intră frig şi ieşi căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug şi arătură”.

Dacă până la 8 martie, a fost săptămâna femeii, pe 9 martie se zice că este ziua bărbatului existând obiceiul de a bea 40 de pahare (200 ml) de vin în cinstea celor 40 de Sfinţi Mucenici.

Conform tradiţiei populare cum va fi vremea în 9 martie, aşa va fi timp de 40 de zile. Dacă în ziua de Mucenici va îngheţa şi va fi frig, este semn că iarna va continuă până în ziua de Sfântul Gheorghe (23 Aprile).

Potrivit tradiţiei, bărbaţii ar trebui să bea 40 de pahare de vin sau ţuică, pentru a fi sănătoşi tot anul.

mucenici1

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page