Evenimente, Ultimile Știri — mai 31, 2016 at 13:04

31 Mai: ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

by

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare  – conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

ziua mondiala fara tutunÎn fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin instituţiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

În cadrul Zilei Mondiale fără Tutun 2016, OMS pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

  • La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
  • Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
  • Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
  • Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

În săptămâna 30 mai- 3 iunie 2016 specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi marchează evenimentul, astfel:

În mediul şcolar prin activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun în instituţiile de învăţământ din judeţul Călăraşi: Liceul „Ştefan Bănulescu”, Colegiul Economic, internatul Colegiului Agricol „Sandu Aldea”, Şcoala Gimnazială „Iancu Rosetti” Roseţi, Grădiniţa cu Program Prelungit „Step by Step”, Grădiniţa cu Program Normal nr.8. arondată GPP „Aricel”.

De asemenea, CPECA Călăraşi a răspuns invitaţiei de a se implica în derularea activităţilor proiectului „Copilărie, vis şi fantezie” iniţiat de Şcoala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” Călăraşi şi care se adresează copiilor din cadrul DGASPC-SERA. În cadrul proiectului, elevii şcolii iniţiatoare au pregatit momente artistice, scenete despre tutun şi alcool, mici surprize pentru beneficiari.

– În comunitate prin activităţi de distribuire a materialelor informative tematice de către voluntarii CPECA. Aceste activităţi sunt realizate în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi şi DGASPC- Centrul Maternal Călăraşi.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page