Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 3, 2018 at 11:09

3 aprilie: Jandarmeria Română împlinește 168 de ani de existență! La Mulți Ani Jandarmilor!

by

Odată cu urcarea pe tronul Moldovei, la 22 iunie 1849, a lui Grigore Alexandru Ghica, organizarea ordinii interne a constituit pentru acesta o prioritate. Alături de numeroase măsuri economice și administrative ca își propuneau modernizarea Moldovei, domnitorul a promulgat printr-un „Ofis domnesc”, la 3 aprilie 1850, „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi” prin transformarea slujitorilor din ținuturi. Adoptarea legii prin care au fost reglementate structurile și atribuțiile instituției a constituit izvorul noilor și numeroaselor reglementări în perioada ce a urmat. Acest moment marchează consacrarea Jandarmeriei Române.

Prin această lege, Jandarmeriei i-a fost atribuit un statut juridic și s-a urmărit crearea unei instituții moderne pentru asigurarea ordinii interne în Moldova, similară instituțiilor deja existente în centrul și vestul Europei.

Cu prilejul acestei Zilei Jandarmeriei Române, senator Roxana Natalia Pațurcă a transmis mesajul său:  ”Sunt onorată să particip la această manifestare, care marchează aniversarea a 168 de ani de existență instituțională a Jandarmeriei Române, una dintre cele mai importante arme ale Ministerului Afacerilor Interne.

Trebuie să recunoaștem faptul că prestanța oferită de uniforma militară este de neegalat! Astfel de ceremonii sunt, întotdeauna, binevenite și reprezintă un bun prilej pentru a ne exprima recunoștința față de niște oameni care sunt dispuși, la orice oră din zi și din noapte, să se sacrifice pentru salvarea semenilor.

Asta au dovedit jandarmii români, în repetate rânduri, indiferent de natura misiunilor pe care le-au desfășurat. Majoritatea acestora presupun un grad ridicat de pericol, fie că vorbim despre restabilirea ordinii publice sau de alte intervenții.

Întotdeauna însă, principalul reper a fost cetățeanul. Așa este normal și la fel trebuie să se întâmple în continuare!

Jandarmeria este una dintre instituțiile fundamentale ale statului român, iar noi avem nevoie de structuri puternice și echilibrate.

În acest interval de timp Jandarmeria Română a suferit transformări diverse, a evoluat în pas cu societatea și a știut să se adapteze nevoilor, indiferent de dificultățile întâmpinate.

Tocmai de aceea, am convingerea că va reuși să se păstreze, în continuare, echidistantă din toate punctele de vedere, inclusiv politic, astfel încât să rămână un pilon de încredere și de siguranță pentru cetățeni.

Cooperarea inter-instituțională reprezintă o necesitate în orice stat de drept care se dorește a fi un spațiu sigur pentru propriii cetățeni, dar nu numai. Am convingerea că veți fi deschiși spre colaborare și pe viitor.

Munca în echipă s-a dovedit cea mai eficientă metodă de obținere a performanței la locul de muncă. Sunt convins că și dumneavoastră vă doriți reușite profesionale, nu orgolii.

Doamnelor și domnilor jandarmi,

Cu ocazia împlinirii a 168 de ani de existență instituțională, vă felicit și vă urez mult succes în activitate!”

Jandarmeria pe meleagurile călărășene

În mai 1895 în baza legii Jandarmeriei rurale adoptata la 1 septembrie 1893 de Parlamentul României, la Cãlãrasi se va înfiinta Compania de Jandarmi a judetului Ialomita, judet a cãrui capitala se afla atunci la Cãlãrasi. In noiembrie al aceluiasi an, au luat fiinta 2 sectii de jandarmi: în comuna Socariciu (Unirea de azi) si sectia din Slobozia.

La aceeasi data la resedinta companiei de Jandarmi din Cãlãrasi se va înfiinta o sectie de jandarmi fãrã cai; astfel ca la începutul anului 1895 efectivul companiei era de 15 jandarmi. Treptat numãrul acestora a crescut iar la sfârsitul anului acesta ajungea la un efectiv de 27 jandarmi si 9 cai.

In anul urmãtor reorganizarea sectiilor de jandarmi avea sã  mãreascã efectivele jandarmeriei cãlãrãsene,  înfiintându-se o sectie în Cãlãrasii Vechii (Mircea Vodã), Lehliu si Urziceni, efectivul companiei în 1896 ajungând la 28 de oameni si 22 de cai. Majorarea bugetului alocat Jandarmeriei de cãtre autoritãtile administrative va determina mãrirea efectivului cu inca 13 oameni si dotarea cu încã 13 cai, astfel ca la sfârsitul anului 1899 compania de jandarmi din Cãlãrasi avea un efectiv de 46 de  oameni si 25 de cai, efectiv suficient pentru îndeplinirea misiunilor încredintate în acea perioada.

Conform legii “Jandarmeria ca organ militar veghea la respectarea legilor, supravegherea permanenta si informarea organelor superioare asupra stãrii de fapt contrare sigurantei si ordinii publice în cazul tulburãrii acesteia”. Din ratiuni de economie bugetara, anii urmãtori aveau sã micsoreze efectivele jandarmeriei cãlãrãsene, ajungându-se la sfârsitul anului 1901 la un efectiv de 37 de jandarmi si 30 de cai.

Anul 1903 aduce o noua politica de plata a efectivelor, astfel ca acestea se vor mari cu un numãr de 64 de jandarmi, înfiintându-se încã 12 posturi.

Conform “Anuarului judetului Ialomita” în 1906 Compania de jandarmi Cãlãrasi dispunea de un efectiv de 101 jandarmi si 10 cai care îsi îndeplineau atributiile în 6 sectii si 12 posturi.

Anul 1906 aduce modificarea denumirii Companiei de jandarmi cu aceea de Legiune de jandarmi.

Legile si regulamentele din 1929 si 1939 aveau sã modifice jandarmeria rurala conferindu-i acesteia noi misiuni: „jandarmeria rurala este un corp organizat militãreste, instituit pentru a veghea, în comunele rurale, la siguranta de stat, la mentinerea ordinii publice precum si la executarea legilor si regulamentelor”.

Conform legislatiei din acea vreme Jandarmeria fãcea parte din Ministerul de Interne aflându-se la dispozitia autoritãtilor care ii confereau si atributii de politie generala.

Reorganizarea teritoriala din 1929 face ca Legiunea de Jandarmi din Cãlãrasi sã treacã în subordinea Inspectoratului de Jandarmi Constanta, iar în perioada anilor 1938 – 1940 s-a constituit în Batalion al Inspectoratului de Jandarmi al Tinutului Mare.

Statistica anului 1944 atesta existenta pe raza judetului a 8 sectoare, 16 sectii si 74 posturi de jandarmi încadrate cu 182 de subofiteri si 481 militari în termen.

Misiunea Jandarmeriei nu a fost usoarã. Înfiintatã la sfârsitul secolului trecut si desfiintatã în urma Decretului Lege nr. 164 din 7 februarie 1949, prin care luau fiintã „Trupele de securitate” (trupe care sunt de fapt o continuare a Jandarmeriei Romane), purtând diferite denumiri, apartinând Ministerului de Interne sau Ministerului Apãrãrii Nationale, a trebuit sã facã fatã evenimentelor istorice complexe, marcate în plan socio-politic în primul rând de cele doua conflagratii mondiale.

Revolutia din 1989 repune în drepturile sale Jandarmeria Românã: astfel, la 1 Septembrie 1990, la 95 de ani de la înfiintarea primei structuri de jandarmi din Cãlãrasi, ia fiintã Unitatea Militarã 0256 Cãlãrasi, pe structurã de detasament, fiind în subordinea Brigãzii 21 Jandarmi Constanta, iar Legea nr. 116/1998, privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Române, stabileste existenta Comandamentului de Jandarmi Judetean Cãlãrasi, ca unitate în cadrul Comandamentului de Jandarmi Teritorial Constanta.

Aceastã stare de fapt s-a mentinut pânã la 13 martie 2005 când, odatã cu intrarea în vigoare a Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004, noua lege de organizare si functionare a Jandarmeriei Române, Comandamentul de Jandarmi Judetean Cãlãrasi si-a schimbat denumirea în Inspectoratul de Jandarmi Judetean Cãlãrasi, unitate subordonatã nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Mentionãm ca în anul 2005, prin ordin al Ministrului Administratiei si Internelor Inspectoratului de Jandarmi Judetean Cãlãrasi i-a fost atribuitã denumirea onorificã de „General de brigadã Barbu Pârâianu” (comandantul Jandarmeriei Române în perioada 1934 – 1938)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page