Cultură şi Educaţie, Educaţie — aprilie 5, 2018 at 18:02

27 martie: O nouă lecție de istorie

by

Ziua de 27 martie  a fost una specială la Colegiul Național ,,Barbu Știrbei”.  Elevii și profesorii au fost întâmpinați  matinal, cu o transmisie  la stația de amplificare,  dedicată   Unirii  Basarabiei cu România.  Activitatea  a început  cu  imnul de stat  care a răsunat  mobilizator ,, deșteaptă-te române “ și elevii  s-au oprit o clipă, pentru a asculta solemni  imboldul lui. Holurile  largi și luminoase și scările de urcare la etaje,  au fost  străbătute de șirul aproape nesfârșit al elevilor grăbiți spre sălile de clasă , îmbiați de vocea caldă a Laviniei de la X  A , crainicul de la microfon,  care le spunea  stăruitor ,, țineți  minte ziua de 27 martie 1918,  ziua în care s-a unit Basarabia cu România și s-a făcut primul pas spre făurirea României Mari”. Până la intrarea profesorilor, ușile au rămas deschise și sălile au fost inundate de  cîntecul istoric  în interpretatea  grupului folcloric al clasei  XI F. Așa a început ziua  de 27 martie la Știrbei.

La pauza următoare,  Lavinia a revenit la microfon  și a evocat în cuvinte simple măreția zilei. Robert de  la XI E a fost invitatul transmisiei  și împreună, au prezentat actul  unirii Basarabiei cu România. Elevele de la XI F au animat atmosfera   cu cântecele istorice  Dorul Basarabiei  și Basarabie frumoasă,  prin care au reânviat spiritual  și trăirile  celor care au făurit  unirea acum 100 de ani .

Pauza mare  a fost momentul culminant al zilei.  Studioul  s-a mutat la parterul clădirii, de unde s-a transmis  la toate etajele spectacolul didactic Unirea Basarbiei cu România.  Prin  joc  de rol, elevii  de la  X A. XI E  și XI F dar și de la alte clase,  au redat  atmosfera unirii de acum 100 de ani,  reconstituind adevărul istoric  iar cu ajutoru colajului de hărți au simulat pe-nțelesul  tuturor  acest eveniment memorabil din istorie.

Sărbătoarea unirii Basarabiei cu România  a fost și o lecție de viață . Atitudinea  elevilor a depășit  așteptările.  Printr-un voluntariat absolut gratuit o bună parte dintre ei au coborât la parte  unde s-a ținut spectacolul omagial fără ca cineva să-i  cheme și au adoptat  sobrietatea  impusă de eveniment  fără ca cineva să le-o ceară.  Mai mult decât atât,  la intonarea imnului  mulți au fost solemni și această atitudine vorbește de la sine.

Prof. Ion Dorobanțu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page