Evenimente, Ultimile Știri — iunie 24, 2016 at 23:20

26 IUNIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

by

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) organizează, la nivel naţional, duminică, 26 iunie a.c., o serie de activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, pentru marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

cpecaSpecialiştii antidrog invită publicul să se alăture acestui demers, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile şi consecinţele nocive ale consumului şi traficului de stupefiante.

Pentru marcarea acestui eveniment, specialiştii şi voluntarii CPECA Călăraşi au început încă din data de 21 iunie 2016 să desfăşoare astfel de activităţi, constând în: vizionare de film cu tematică antidrog la Biblioteca Judeţeană „AL. Odobescu” Călăraşi, activităţi de informare-educare pentru elevii de la Colegiul Economic,  Liceul Tehnologic „Dan Mateescu” şi Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Călăraşi.

De asemenea, la nivelul Municipiului Călăraşi, în data de 26 iunie 2016, vor fi distribuite materiale de informare de către voluntarii CPECA Călăraşi şi de la Crucea Roşie Călăraşi, cu scopul informării şi sensibilizării populaţiei în legătură cu riscurile consumului de droguri, precum şi cu privire la serviciile oferite de centru, alături de partenerii instituționali în implementarea Strategiei Județene Antidrog și a Planului de Acțiune: Cruce Roşie Călăraşi, Primăria mun. Călăraşi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Călăraşi, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Călăraşi, Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi).

***

Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu şi încurajează derularea, în lumea întreagă, a cât mai multor activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen.

Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj: „Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă”.

Medicii, psihologii şi asistenţii sociali ai ANA atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page