Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 22, 2014 at 15:43

22 Aprilie – Ziua Planetei Pământ

by

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului/ Earth Day, apărută în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

ziua pamantului1Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.

În prezent, peste 500 de milioane de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului, pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014 nu a fost uitată nici de Google, care a pregătit un Doodle interactiv: ZIUA PĂMÂNTULUI 2014 este marcată de Google printr-un Doodle interactiv, în care utilizatorii pot vedea 6 specii de animale: PASĂREA COLIBRI,  CAMELEONUL,  MEDUZA,  MACACUL, GÂNDACUL DE BĂLEGAR şi  PEŞTELE BALON.

ZIUA PAMANTULUIPASĂREA COLIBRI celebrează Ziua Pământului cu ajutorul Google.  Poate ca nu masoara mai mult decat cativa centimetri in lungime, dar micuta pasare colibri este mai iute decat un avion de vanatoare si zboara mai repede decat o nava spatiala, sugereaza un nou studiu al cercetatorilor Universitatii din California.

colibriConform oamenilor de stiinta de aici, pasarea colibri Anne este capabila de cele mai rapide manevre aeriene din lumea naturala, raportat la dimensiunile sale. Cercetatorii universitatii au descoperit recent ca acest animal poate plonja prin aer cu viteza de 92,8 kilometri pe ora, fiind cea mai rapida creatura de pe Pamant.

Se deplaseaza in fiecare secunda pe o distanta echivalenta cu 383 lungimi de corp, mai repede decat un avion cu reactie, care parcurge in zbor 150 lungimi de corp pe secunda si decat o nava cosmica, care reintra in atmosfera terestra cu viteza de 207 lungimi de corp pe secunda.

Forta G pe care pasarea colibri o exercita atunci cand se intoarce din plonjare este de aproape noua ori (9 G) mai mare decat forta gravitationala, echivalentul maximului experimentat de pilotii avionelor de lupta. Dar Christofor Clark de la Universitatea din California estimeaza ca fortele G create in momentul in care pasarea colibri revine din picaj ar face multi piloti antrenati sa lesine, ca rezultat al golirii rapide a sangelui din creier.

“In timpul picajelor lor, masculii de pasare colibri Anne au atins viteze si accelerari care au depasit perferomantele inregistrate in trecut ale vertebratelor angajate in manevre aeriene voluntare. Dupa ce au initiat primul stadiu al picajului prin miscarea aripilor, acestia si le-au lipit de trup, punct in care au atins o viteza maxima egala cu 383 lungimi de corp pe secunda. Aceasta este cea mai mare vitezain lungimi de corp atinsa vreodata de o vertebrata”, sustine doctorul Clark.

Pasarile colibri fac parte din familia trohilidaelor. Locuiesc doar pe continentele americane, in zona tropicala si au un penaj foarte viu colorat. Din familia PĂSĂRILOR COLIBRI face parte şi cea mai mică zburătoare din lume. Cea mai mare pasăre din familia colibri ajunge la o lungime de 22 de centimetri şi are o greutate de 20 de grame, scrie lumea-copiilor.ro.

Cele mai multe PĂSĂRI COLIBRI au penele, în mare parte, în nuanţe de verde metalizat. Există şi specia „COLIBRI de umbraa€œ, cu pene maro.  Zborul micuţelor PĂSĂRI COLIBRI este foarte interesant, deoarece aripile se mişcă cu o viteză de care nu sunt capabile alte păsări. În timpul zborului, PASĂREA COLIBRI dă din aripi de 70 de ori pe secundă.

Puii de PASĂREA COLIBRI sunt crescuţi de femelă. Masculii sunt foarte puţin implicaţi, vizitând extrem de rar propriul cuib. Cei mai aprigi duşmani ai PĂSĂRILOR COLIBRI de care trebuie feriţi puişorii, sunt şerpii şi pisicile sălbatice.

Poate zbura în toate direcţiile: orizontal, vertical, lateral, pe spate, înainte, înapoi, în zig-zag. Este capabilă, de asemenea, să zboare fără să se deplaseze din punctul în care se află, părând să fie suspendată în nemişcare.

PASĂREA COLIBRIPASĂRE MAGICĂ

Vechii amerindieni credeau că Marele Spirit a înzestrat micuţă pasăre cu calităţi magice. Penele sale erau adunate cu grijă şi preţuite că având vibraţia iubirii. Indienii erau convinşi că prin cântecul ei poate deştepta medicamentul din flori şi că nu rămâne niciodată în locuri în care apare urâţenia sau răutatea. De altfel, pasărea colibri moare repede dacă este prinsă în plasă, închisă în colivie sau agresată.

cameleonCAMELEONUL descoperit recent, botezat Furcifer labordi, a fost reperat in Madagascar, in padurile din sud-vestul insulei. Cercetatorii au fost socati sa afle ca pe durata sezonului secetos, ouale descoperite reprezinta intreaga populatie a acestor cameleoni. Cu o durata de viata identica cu a unei plante, un exemplar de Furcifer labordi incubeaza timp de 9 luni, pentru ca, odata iesit la lumina, acesta sa nu supravietuiasca mai mult de 3-5 luni. In tot acest timp, cameleonul este preocupat de propagarea speciei si de asigurarea unui surplus de hrana.

Furcifer labordi atinge maturitatea sexuala la doua luni dupa ce a iesit din ou. Pana la aceasta varsta, reprezentatii acestei specii dau dovada de o voracitate iesita din comun, hranindu-se cu orice artropode ce le ies in cale, anunta specialistii. Studiile au aratat ca in numai cinci minute, un exemplar poate captura si consuma hrana care, in mod normal, la alte specii de cameleoni, ar fi suficienta pentru cateva zile.

Odata atinsa maturitatea sexuala, cameleonii din specia Furcifer labordi devin extrem de agresivi, oamenii de stiinta observand pe langa tarditionalele lupte dintre mascului, chiar si lupte intre acestia si femelele mai putin dornice sa se imperecheze. La o luna, maxim doua, dupa aceste ritualuri frenetice de imperechere, cameleonii incep sa se miste mult mai lent, isi pierd o mare parte din masa corporala, iar multi cad, pur si simplul, de pe crengile copacilor, incheind o viata nu mai lunga de 5 luni.

MacacMACACUL JAPONEZ îţi urează o Zi a Pământului fericită cu ajutorul Google. In cadrul unui experiment, acestea au putut numara semnalele auditive emise de un computer, punctand pe ecranul acestuia fiecare sunet.

“Abilitatea lor de a intelege numerele, si nu doar imagini sau sunete discrete, dar imagini abstracte care pot fi adunate, sugereaza ca abilitatile matematice nu sunt proprii doar oamenilor”, spune Kerry Jordan, psiholog la Utah State University.  “Acestea sunt dovezi ale faptului ca animalele au mostenit aceste abilitati undeva pe la inceputul lantului evolutionist”, este de parere aceasta.

Se pare ca nu doar maimutele au aceasta abilitate. Eileen Pepperberg, psiholog la Universitatea Cambridge, care a reusit sa dreseze un papagal mic sa adune sume mici, confirma abilitatile matematice ale animalelor.

Meduza

Meduza 

Peştele Balon

Peştele Balon

Gândacul de Bălegar

Gândacul de Bălegar

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page