Evenimente, Ultimile Știri — martie 21, 2016 at 14:37

21 Martie: Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale

by

La 21 martie 1960, ca reacţie la o demonstraţie paşnică din Sharpeville, Africa de Sud, poliţia a ucis 69 de persoane care manifestau împotriva legilor care promovau apartheid-ul. Prin proclamarea acestei zile, în 1966, Adunarea Generală a ONU a făcut apel la comunitatea internaţională să îşi sporească eforturile de a elimina toate formele de discriminare rasială.

discriminareAtacurile violente împotriva celor ce caută azil, împotriva emigranților sau rromilor sunt în creștere. Atacurile verbale, tensiunile rasiale, etnice sau religioase au loc în fiecare zi.

În fiecare an, diverse organizații internaționale și naționale organizează evenimente in preajma zilei de 21 martie pentru a creste gradul de conștientizare în rândul opiniei publice cu privire la pericolele pe care le reprezintă rasismul, xenofobia și intoleranța, precum și cu privire la importanta protejării și promovării drepturilor omului.

UNITED, Rețeaua europeană împotriva naționalismului, rasismului, fascismului, care sprijină emigranții și refugiații, și Membrii Rețelei europene împotriva rasismului (ENAR) sunt implicați în mod activ în organizarea de evenimente care fac parte dintr-o serie de activități de combatere a rasismului. Aceste evenimente cuprind expoziții, proiecții de filme, teatru, dezbateri, spectacole de animație și muzică.

Premierul României, Dacian Cioloș, cu prilejul Zilei Internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale a transmis mesajul său, subliniind faptul că, 21 martie este o zi în care ar trebui să ne reamintim că ura de rasă a omorât zeci de milioane de oameni în ultimul secol. Ura nu ne face niciodată nici mai buni și nici nu ne aduce pace.”

”Mi-am petrecut mulți ani alături de oameni de multe etnii şi mult mai multe naționalități. Am învățat lucruri pe care altfel ar fi fost mult mai greu sau imposibil să le învăț. Pe mulți îi admir şi o parte îmi sunt prieteni dragi. Cred că m-au ajutat şi mă ajută să înțeleg mult mai bine lumea aceasta.

Rasismul doare. Doare cel mai tare când ești tu victima sau cei apropiați ție. Scandările rasiste de pe stadioane, postările pline de ură de pe internet, declarațiile populiste sau glumele proaste despre cei care nu au aceeaşi culoare, naționalitate sau cetățenie ca noi rănesc oameni. Rasismul radicalizează, polarizează, dezumanizează”, afirmă primierul Dacian Cioloș pe pagina sa de facebook.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă solidaritatea cu instituţiile, organizaţiile neguvernamentale şi personalităţile vieţii publice care, prin acţiuni continue, informare permanentă şi dialog, promovează toleranţa, egalitatea în drepturi şi eliminarea oricărei forme de discriminare rasială, cu prilejul marcării, la 21 martie, a Zilei Internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale.

România militează pentru condamnarea fermă a oricărei forme de rasism şi intoleranţă şi îşi asumă conştient responsabilităţile ce decurg din aderarea la legislaţia internaţională şi sistemul de protecţie a drepturilor omului. Autorităţile române şi-au asumat un rol activ în promovarea şi implementarea, în primul rând în cadrul societăţii româneşti, dar şi la nivel european şi internaţional, a măsurilor destinate să prevină şi să sancţioneze orice formă de rasism, xenofobie, discriminare sau intoleranţă.

Ministerul Afacerilor Externe susţine, totodată, promovarea educaţiei tinerei generaţii în spiritul necesităţii de a accepta diferenţele, de a respecta drepturile celuilalt şi diversitatea umană.

discriminare1

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page