Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — octombrie 11, 2014 at 15:07

2014 Anul International a Fermelor de Familie (AIFF). Ferma de Familie: nucleu al agriculturii durabile

by

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite a declarant anul 2014 Anul fermei de familie aceasta fiind tratata, astfel, ca o forma speciala a productiei agricole.

ferme de familie2014 Anul International al Fermei de Familie (AIFF) isi doreste sporirea vizibilitatii agriculturii familiale si a agriculturii la scara mica concentrand atentia lumii aspura rolului sau important in eradicarea foametei si a saraciei, asigurarea sanatatii alimentare si nutritiei, imbunatatirea nivelului de trai, gestionarea resurselor naturale, protejarea mediului si asigurarea unei dezvoltari durabile, in special in zonele rurale. Scopul 2014 a AIFF este de a repozitiona agricultura de familie in cetrul politicilor agricole, de mediu si sociale pe ordinea de zi la nivel national prin identificarea lacunelor, dar si a oportunitatilor de a promova o schimbare pentru o dezvoltare uniforma si echilibrata , din acest punct de vedere.

In acest sens in cadrul Conferintei Nationale organizata de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala din Romania impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania, in perioada 8-9 octombrie 2014 in Bucuresti, au fost invitati si au participat la discutii domnii: – Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei, domnul -Daniel Constantin, vice-prim-ministru, mistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,domnul- Dacian Ciolos, comisar pentru agricultura in cadrul Comisiei Europene, domnul -Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, din Republica Moldova, domnul -Valdimir Olegovich Rakhmanin, director general FAO si reprezentant regional pentru Europa si Asia Centrala, domnul -Harold John Sinclair, vicepresedinte COPA-COGECA si doamna -Viviana Vasile, Team LEADER US RNDR si alti invitati, membrii RNDR.

In cele doua zile ale conferintei au fost communicate informatii de actualitate si s-au emis pareri in legatura cu viitoarea directiei a PNDR-ului pentru perioada de implementare 2014-2020, o atentie speciala fiind acordata provocarilor si oportunitatilor privind dezvoltarea fermelor de familie si implicit a zonelor rurale din Romania in perioada urmatoare.

Scopul conferintei a fost acela de a informa, de a spori gradul de constientizare si de a provoca discutii constructive, punadu-se accent pe dezvoltarea fermelor de familie.

Prin intermediul acestei conferinte s-a urmarit si punctarea faptului ca, la nivelul Uniunii Europene, anul 2014 a fost declarat, anul fermelor de familie.

S-a incercat, cu succes, aducerea in fata publicului interesat a politicilor nationale cu privire la fermele de familie, pentru a le analiza in lumina nevoilor specifice, a provocarilor si oportunitatilor care exista in zonele noastre rurale.

Conferinta, a reprezentat de asemenea, o oportunitate de a reflecta asupra lectiilor invatate din implementarea politicii de dezvoltare rurala a UE in Romania incepand cu anul 2007.

A consemnat,
Ghedzira Nicolae
Expert dezvoltare rurala

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page