Evenimente, Ultimile Știri — noiembrie 14, 2016 at 08:16

2.000 de cetățeni din Călărași vor fi testați pentru depistarea diabetului, de Ziua Mondială a Diabetului, 14 noiembrie

by

 

img_7663-copy 

Anual, la data de 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, au loc acțiuni de informare,depistare și prevenire a acestei boli, în întreaga lume.

La Călărași, Spitalul Județean Călărași, în colaborare cu Clubul Lions Călărași, organizează, la punctul stabilit lângă Piața Orizont, acțiunea care, în acest an, are ca temă:,,Cu ochii pe diabet” și sloganul: ,,Acționează acum pentru a schimba ziua de mâine!” ne-a declarat Georgiana Enache medic specialist diabetolog.

La nivelul Călărași, suntem pregătiți pentru a testa 2.000 de cetățeni. Din 2013, și până în prezent, am diagnosticat peste 2000 de cazuri noi de diabet, în județ.

Începând cu ora 8.30, la Piața Orizont, probabil, la căsuța de lemn a pensionarilor, va fi punctul unde vom recolta glicemii, până la ora 15:00. Dacă vor fi mai multe cereri, vom sta până la ora 17.00. 

La 18:30, Hotelul Hestia va fi iluminat în albastru,  simbolul diabetului fiind un  cerc albastru, care semnifică unitatea comunității diabetului zaharat la nivel mondial, ca răspuns la pandemia diabetică.

Persoanele depistate cu tulburări de glicoreglare, vor reveni cu un bilet de trimitere, de la medicul de familie, cu analizele făcute, și îi vom lua în evidență pentru a le da tratamentul.

Inclusiv cei care nu au plătită contribuția la sănătate devin asigurați, prin programul de diabet, și primesc  tratament.

Coordonatoarea acțiunii organizată luni, la Călărași, este profesor dr. Gabriela Radulian, șef de clinică la Institutul Național de Diabet Nutriție si Boli Metabolice București.”

 485 de milioane de adulți au diabet, la nivel mondial, cu 5 milioane de decese, numai anul trecut. Adică la fiecare 6% dintre cei diagnosticați, se înregistrează un deces.

Acțiunea pe care o organizăm la Călărași, pe data de 14 noiembrie, apare și pe site-ul Federației Internaționale de Diabet, alături de celelalte acțiuni care au loc în întreaga  lume.

Anul acesta, targetul propus, la nivel mondial, este de 1 milion de determinări ale glicemiei, în speranța de a diagnostica cât mai mulți oameni, la timp, pentru a împiedica apariția diabetului. Tot din statisticile OMS, 70% din cazurile cu diabet de tip II pot fi prevenite sau pot întârzia apariția diabetului, dacă sa iau la timp măsurile necesare.

 

Nelu Bălașa

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page