Familie — februarie 11, 2017 at 08:30

11 Februarie: Ziua Mondială a Bolnavului

by

11 februarie este Ziua Mondială a Bolnavului, și este dedicată persoanelor care suferă de diverse afecțiuni fizice, psihice sau morale, dar și lucrătorilor sanitari, credincioșilor, voluntarilor și familiilor celor suferinzi. Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, în întreaga lume, manifestări spirituale și caritabile atât în comunități, spitale, cămine de bătrâni, case de copii, cât și la domiciliul suferinzilor: bolnavi, persoane cu handicap, orfani, săraci, iar unele instituții de sănătate oferă consultații și analize gratuite.

ziua mondiala a bolnavilorTema pentru cea de-a XXV-a ediție a Zilei Mondiale a Bolnavului 2017 este – Uimire pentru ceea ce face Dumnezeu: „Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic…” (Lc 1,49).

”Această Zi constituie o ocazie de atenție specială față de condiția bolnavilor și, mai în general, a celor suferinzi; și în același timp invită care să se străduiască în favoarea lor, începând de la rude, de la lucrătorii sanitari și de la voluntari, pentru a aduce mulțumire pentru vocația primită de la Domnul de a-i însoți pe frații bolnavi. 

Privirea Mariei, Mângâietoarea mâhniților, luminează fața Bisericii în angajarea sa zilnică pentru cei nevoiași și cei suferinzi. Roadele prețioase ale acestei griji a Bisericii față de lumea suferinței și a bolii sunt motiv de mulțumire adusă Domnului Isus, care s-a făcut solidar cu noi, ascultând de voința Tatălui și până la moartea pe cruce, pentru ca omenirea să fie răscumpărată. Solidaritatea lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu născut din Maria, este expresia atotputerniciei milostive a lui Dumnezeu care se manifestă în viața noastră – mai ales când este fragilă, rănită, umilită, marginalizată, suferindă – revărsând în ea forța speranței care ne face să ne ridicăm și ne susține.

Atâta bogăție de umanitate și de credință nu trebuie să se risipească, ci mai degrabă să ne ajute să ne confruntăm cu slăbiciunile noastre umane și, în același timp, cu provocările prezente în domeniul sanitar și tehnologic. Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului putem găsi nou elan pentru a contribui la răspândirea unei culturi care respectă viața, sănătatea și demnitatea persoanelor, și printr-o abordare corectă a chestiunilor bioetice, a tutelării celor mai slabi și a îngrijirii mediului.

papa franciscCu ocazia celei de-a XXV-a Zile Mondiale a Bolnavului reînnoiesc apropierea mea de rugăciune și de încurajare de medici, de infirmieri, de voluntari și de toți consacrații și consacratele angajați în slujba bolnavilor și a celor suferinzi; de instituțiile ecleziale și civile care lucrează în acest domeniu; și de familiile care se îngrijesc cu iubire de rudele lor bolnave. Urez tuturor să fie mereu semne bucuroase ale prezenței și iubirii lui Dumnezeu, imitând mărturia luminoasă a atâtor prieteni și prietene ai lui Dumnezeu între care îi amintesc pe sfântul Ioan al lui Dumnezeu și pe sfântul Camil de’ Lellis, patroni ai spitalelor și ai lucrătorilor sanitari, și pe sfânta Maica Tereza de Calcutta, misionară a duioșiei lui Dumnezeu”, a spus în mesajul său Sfântul Părinte Papa Francisc pentru a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului 2017.

Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari. Prima — Zi Mondială a Bolnavului — a fost sărbătorită în 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes. Această zi mondială se celebrează la dată fixă, 11 februarie: data coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

11 februarieAparițiile (18 la număr) ale Sfintei Fecioare Maria la Lourdes au avut loc între 11 februarie și 6 iulie 1858, când Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani, a mers să caute lemne, împreună cu două prietene, la grota de la Masabielle, în apropiere de Lourdes, în Franța.

În România, Ziua Mondială a Bolnavului este marcată de comunitățile romano-catolice și greco-catolice prin slujbe religioase și rugăciuni care au loc în biserici, dar și prin vizitele reprezentanților în spitale, azile de bătrâni, oferind fructe, iconițe, pliante, jucării și alte mici daruri.

Anual, 14 milioane de oameni află că au cancer, iar în decursul următoarelor două decenii s-ar putea ajunge la 22 de milioane noi cazuri descoperite pe an, informează OMS.

Totodată, OMS subliniază faptul că infecțiile intraspitalicești reprezintă o problemă “ascunsă”, pe care nici o țară nu a reușit să o rezolve. La 100 de pacienți operați, 25 fac infecții nosocomiale (asociate asistenței medicale). Printre bolile grave produse de aceste infecții se numără și pneumonia, cauzată de aparatele de ventilație mecanică la care sunt intubați pacienții. În secțiile de terapie intensivă din țările dezvoltate, peste 51% dintre pacienți sunt infectați.

Zilnic, infecțiile nosocomiale produc internări prelungite, handicap pe termen lung, creșterea rezistenței la agenții microbieni, costuri masive pentru sistemele de sănătate, cheltuieli ridicate pentru pacienți și familiile lor și un număr ridicat de decese.

Anual, în Europa, mai mult de patru milioane de persoane suferă cel puțin o infecție nosocomială și 37.000 mor din cauza complicațiilor.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page