Dezvoltare personală, Lifestyle — februarie 14, 2014 at 11:00

10 reguli importante pentru a-ţi schimba viaţa

by

Te ingrijorezi prea mult. Fiecare dintre noi este posesorul unei instante morale interioare care ne judeca dupa standarde in general imprumutate de la societate si contextele educationale in care ne aflam. Acel judecator intern nu face parte din sinele tau real. Nu trebuie sa multumesti pe nimeni, decat pe tine insuti.

identity

Problema este insa ca “eul” tau exista doar in comparatie si relationare cu oamenii si standardele care tu si altii au decis ca sunt importante pentru tine. Ceea ce este gresit.

Iata cateve instrumente simple de aplicat pentru a-ti imbunatati viata. Nu, nu este simplu sa le si aplici. Viata nu este simpla ci de multe ori o succesiune de intelegeri, greseli, crize de crestere, cautari.

Schimbarea vine insa atunci cand pur si simplu incepi sa aplici ceea ce probabil ai auzit si citit de multe ori deja. Nu exista nici o pilula magica sau entitate suprema care iti va schimba viata fara ca TU sa incepi sa aplici urmatoarele:

1. Nu iti mai analiza atat de mult sentimentele. Emotiile sunt savoarea vietii dar de multe ori sunt rezutatul unor analize mentale gresite. Invata sa ignori emotiile negative in exces si sa le amplifici pe cele pozitive. Schimba ceea ce poate fi schimbat si accepta ceea ce nu poate fi schimbat.

2. Nu te mai ingrijora. Cu siguranta o faci prea mult. Sunt aproape sigura de asta. A te ingrijora excesiv iti consuma timpul si iti risipeste energia mentala. Imbratiseaza sentimentul dulce al abandonarii in fata necunoscutului, a acceptarii lipsei de control, inevitabile in anumite contexte.

3. Minimizeaza comentarea interna a evenimentelor vietii tale.Nu mai judeca atat de mult, cu totii suntem in aceleasi situatii, cu aceleasi nevoi si dorinte de indeplinit. Unii dintre noi insa privesc in sus. Fii unul dintre ei.

4. Ignora criticul ce traieste in tine.Ofera-ti recompense, da-ti o pauza de la goana nebuna dupa fericire. Accepta si imbratiseaza fiinta pe care fortele destinului tau au slefuit-o. Fii tu primul care te iubeste asa cum esti si ceilalti vor respecta si urma aceasta atitudine.

5. Renunta la vina.Cari dupa tine o multime de vini constiente si inconstiente.  Acestea iti blocheaza energiile interne, te fac sa traiesti ca si cum ai privi tot timpul in oglinda retrovizoare. Lasa trecutul sa fie trecut – nu poate fi schimbat. Ce poti schimba este viitorul pe care il poti crea cu starea de constiinta pe care o ai acum, cu lectiile invatate de pe urma greselilor trecute.

6. Nu mai fi atat de ingrijorat de ceea ce altii gandesc si spun despre tine. Unii dintre ei nu vor fi niciodata satisfacuti, indiferent de cat de exceptional ai fi. Parinti, parteneri, sefi – unora dintre ei le place de fapt sa fie nemultumiti. Renunta la a mai fi o persoana care tot timpul incearca sa ii multumeasca pe ceilalti. Inceteaza de a mai incerca sa le cumperi dragostea sau sa-i mituiesti pentru afectiunea si acceptarea lor.

7. Nu mai tine scorul. Poate ca ai pierdut niste batalii dar poti castiga razboiul. Nu ii mai lua pe ceilalti atat de in serios. Cu totii suntem in aceeasi cursa a cautarii fericirii si implinirii, doar ca unii au ratacit calea. Iarta-i. Vindecarea incepe cu iertarea neputintelor celorlalti si a celor proprii.

8. Renunta la grijile excesive care iti spun ca viata si cariera ta nu se aliniaza scenariului tau de succes. E in natura noastra sa nu fim niciodata satisfacuti, sa vrem mai mult chiar si dupa ce am atins scopuri de mult visate. Fii recunoscator pentru ceea ce esti. Recunoaste-ti realizarile si da-ti credit pentru ceea ce deja ai implinit.

9. Nu-i lasa pe ceilalti sa te faca responsabil pentru deciziile lor gresite. Indeparteaza din viata ta pe cei care doar cer fara a oferi mare lucru in schimb. Probabil ca duci povara catorva oameni care au pus pe seama ta responsabilitatea propriei fericiri sau nefericiri. Nu exista relatie neconditionata decat cu parintii. Orice alte relatie este un schimb subtil. Nu darui la nesfarsit celor care nu iti imbogatesc viata in schimb cu nimic. Renunta la parazitii emotionali din viata ta.

10. Nu te mai ingrijora atat cu privire la personalitatea ta si neajunsurile ei. In cele mai multe cazuri, nu detii una – ci doar principii imprumutate si iluzii de integrare in cercul social la care aspiri.

Interactiunea umana este o mixtura de auto minciuni, isterii in masa si nebunii impartasite in cadrul relatiilor. Vietile noastre sunt guvernate de disonanta cognitiva, de iluzii cu privire la sine, de traume ale trecutului si negocieri subtile pentru indeplinirea nevoilor noastre cele mai importante: siguranta, conexiune, sens.

De cele mai multe ori pierzi prezentul pentru ca esti plin de regrete cu privire la trecut in timp ce planifici o fericire viitoare DACA anumite scopuri se indeplinesc. Iti doresti fericire dar niciodata nu aplici niste  simple reguli care sa te ajute sa nu mai pacatuiesti mental si sa preiei controlul asupra vietii tale.

Trebuie sa te opresti din a fi victima patternurilor automate de gandire negativa, victima  sistemului, a contextelor si a altor oameni si sa incepi sa creezi viata pe care ti-o doresti. Este posibil. Fa eforturile necesare, merita. Nu trai o viata second hand!

sursa:artdevivre.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page