Familie, Lifestyle — aprilie 3, 2014 at 14:00

10 alergii pe care nu ştii că le poţi avea

by

Ştii deja că ai alergie la polen sau la praf. Şi că orice fel de mâncare cu fructe de mare îţi face rău. Ştii însă că există şi alte lucruri la care poţi fi alergică şi nu te-ai fi gândit vreodată?

alergiiPolenul te face să strănuţi încontinuu, praful din casă îţi provoacă dermatite, iar o masă cu scoici şi caracatiţă se termină cu o vizită la farmacie? Clar, acestea sunt unele dintre cele mai des întâlnite alergii, ca şi cele la alune. Însă, conform specialiştilor americani, orice element are potenţial alergogen, chiar dacă e un material sintetic sau natural.

Deci, atenţie: iată alte 10 lucruri la care ai putea fi alergică.

  1.  Şerveţelele umede. Într-un spital din Statele Unite, doctorii au remarcat ca mai multe mame cu copii mici se prezentau la doctor cu iritaţii pe mâini. Concluzia cercetărilor? O substanţă existentă în lichidul cu care erau impregnate şerveţelele poate provoca alergii.
  2.  Crema de corp pe care o foloseşti de ani buni. Chiar dacă foloseşti o anumită cremă de mult timp şi te împaci bine cu ea, dacă eşti alergică la o anumită componentă, la un moment dat vei avea parte de o reacţie negativă (înroşire, iritaţii ale pielii). Ce este şi mai rău în acest caz? Dat fiind că te-ai expus mult timp la acţiunea alergogenă, de la momentul primei iritaţii nu vei mai putea folosi vreodată crema ta preferată.
  3.  Cremele antibiotice sau antihistaminice. Da, ironic: crema cu care te dai pentru a scăpa de mâncărirea provocată de muşcătura unui ţânţar ar putea fi exact acel element care îţi provoacă o nouă alergie. Prin urmare, te vei scărpina şi mai tare, vei da cu şi mai multă cremă şi… distracţia va continua.
  4.  Aşternuturile de pat. Şi asta pentru că e foarte probabil ca în salteaua noastră şi pe aşternuturile de pat să se ascundă acarienii, acele microscopice elemente care ne afectează sănătatea şi provoacă astm, alergii, iritaţii ale ochilor, respiraţie îngreunată. Spălaţi aşternuturile cu apă caldă măcar o dată pe săptămână şi schimbaţi salteaua.
  5.  Plantele de apartament. Cunoaştem efectele neplăcute pe care mucegaiul le are asupra sănătăţii noastre, însă, chiar dacă îl eliminăm cu produse cosmetice din baie şi bucătărie, uităm de multe ori de plante. Însă acestea pot dezvolta mucegai pe frunze sau pe pământul în care sunt plantate, ceea ce ne va afecta sănătatea (tuse, iritaţii ale nasului şi ochilor).
  6.  Scările rulante. De ce sunt periculoase? Pentru că, atunci când ai alergie la cauciuc (latex), înveţi să eviţi mănuşile de spălat vasele şi prezervativele. Însă cei mai mulţi oameni uită că acest material există în mai multe forme în jurul nostru: iar balustrada scărilor rulante din malluri, aeroporturi şi metrou e foarte des utilizată.
  7.  Unghiile false. Ştiai că ai putea fi alergică la substanţa acrilică din care sunt confecţionate acestea, iar alergia să se manifeste în înroşirea patului unghiei şi chiar umflarea lui? La fel de bine poţi fi alergică la chimicalele din lipiciul pentru unghiile false sau la gelul folosit la finisarea lor.
  8.  Nichelul din mâncare. Alergia la nichel e una destul de des întâlnită şi frecvent manifestată. Iar dacă nichelul îl putem evita în ceea ce priveşte îmbrăcămintea (fără coliere, accesorii din acest material), o cantitate mică găsim în unele alimente (mazăre, fasole, nuci). Unii dintre pacienţii diagnosticaţi cu aşa ceva (e o alergie destul de greu de identificat) au avut parte de dureri ale articulaţiilor, oboseală continuă.
  9.  Vremea. Nimănui nu-i place frigul excesiv, însă există persoane care chiar au alergie la frig; reacţiile lor constau în înroşire excesivă, umflarea pielii şi articulaţiilor, chiar răni. Şi, ştiţi ce? Poţi fi alergică la fel de bine la soare sau la ploaie. Nu, nu glumim.
  10.  Carnea roşie. Alpha-gal: sună ciudat, însă această combinaţie de zaharuri stocate în carnea roşie e responsabilă pentru alergie. Cum se manifestă? Persoanele care mănâncă seara carne roşie şi au o astfel de alergie se trezesc în miezul nopţii super-transpiraţi şi acoperiţi de iritaţii.

sursa:glamourmagazine

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page