Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Lifestyle, Sănătate — November 30, 2013 at 22:25

Vinul roşu – Secretul unei vieţi sănătoase

by

vin rosu1Beneficiile aduse de resveratrol, un compus ce se gaseste in pielea strugurilor (si in vinul rosu), sunt cunoscute de mult timp. Studiile au demonstrat ca acest compus este antioxidant, ca are proprietatea de a preveni aparitia tumorilor, ca ne ajuta sa traim mai mult si ca ar fi responsabil pentru paradoxul frantuzesc (care se refera la faptul ca desi francezii consuma multe grasimi, ei au o incidenta scazuta a bolilor de inima). Acum, un nou studiu, a examinat efectele resveratrolului asupra melanomului si au descoperit ca substanta are efecte anticancer.

Desi noua veste este imbucuratoare, trebuie sa ne punem cateva intrebari inainte de a ne bucura prea tare.

S-a demonstrat ca resveratrolul poate lupta impotriva cancerului?

Resveratrolul a fost studiat destul de mult, dar niciodata in studii clinice pe oameni. Da, el poate fi studiat si a fost deja studiat pe soareci si sobolani, insa numai studiile clinice pe oameni pot spune daca acest compus este sau nu eficient in aceasta situatie. Mai mult, studiile clinice care au examinat alti antioxidanti nu au reusit sa demonstreze efectele pozitive pe care le indicau studiile anterioare. Mai mult, in unele cazuri, unele substante testate, precum betacarotenul, au avut efecte adverse. Astfel, singurul studiu clinic realizat pe subiecti umani si care a fost facut public a analizat efectul resveratrolului asupra unei anumite boli (ataxia Friedreich).

Resveratrol

Asadar, in cazul resveratrolului putem vorbi de o lipsa de studii clinice. Pe de alta parte, mai este si problema modului in care este introdus resveratrolului in corp. Fara studii clinice, nu putem spune cu certitudine daca resveratrolului, asa cum este el in vinul rosu, va fi metabolizat in mod benefic.

Sa luam exemplul unui alt aliment despre care se crede ca ar putea lupta impotriva cancerului: ciupercile. Multe varietati de ciuperci contin lentinan, o substanta care inhiba cresterea tumorilor si care este asociata cu lupta impotriva cancerului. Singura problema este ca, pentru a obtine doza necesara de lentinan ar trebui sa ne injectam saptamanal, o cantitate foarte mare de substanta pe care nu am putea sa o extragem din consumul de ciuperci. Asadar, resveratrolul din vin s-ar putea sa nu aiba aceleasi efecte ca suplimentele de resveratrol.

Insa, de departe cea mai mare problema, care tine de ideea ca vinul rosu ne ajuta sa combatem cancerul este aceea ca niciun om nu este suficient de rezistent pentru a putea sa obtina beneficiile rezveratrolului doar din consumul de vin rosu. Cu mult timp inainte ca nivelul de resveratrol din vinul consumat de tine sa fie echivalent cu cel pe care l-au primit animalele in studiu, ai muri intoxicat cu alcool.

vin rosu

Vinul rosu contine aproximativ 160 µg de resveratrol pe uncie (aproximativ 28,3 grame). Presupunand ca fiecare pahar de vin are cam 5 uncii (141,7 g), inseama ca noi am putea avea un aport de 800 µg (0,0008 g) de resveratrol.

In schimb, in studii nivelul de resveratrol folosit a variat intre 2 si 5 grame. Asadar, daca am presupune ca am avea nevoie de doar 2 grame de resveratrol, ar trebui sa consumam cam 2.500 de pahare mari de vin rosu (aprox 492,9 sticle de vin), pentru a ne obtine o doza.

Desigur, mai avem si posibilitatea de a cumpara online suplimente de resveratrol. Dar, chiar asa trebuie sa nu uitam ca acestea sunt nereglementate de FDA si ca efectul lor nu a fost demonstrat in niciun studiu pe subiecti umani. Mai mult, aceste pastile contin in jur de 200 si 500 mg de resveratrol, adica chiar si de 25 de ori mai putina substanta decat s-a folosit in studii. Asadar, nu exista dovezi care sa indice ca aceste doze relativ mici vor avea efectul sperat.

Totusi, toate aceste argumente notate mai sus nu vor sa indice ca studiile realizate pana acum pe resveratrol nu sunt interesante si importante. Cu siguranta, la un moment dat, ele se vor dovedi utile. Insa, ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca studiile care sustin ca demonstreaza proprietatile magice ale consumului de vin rosu devin foarte vizibile tocmai pentru ca sunt sexy si amuzante, asa cum este si vinul, in sine. Resveratrolul este o substanta promitatoare, insa daca faci parte din oamenii care consuma vin rosu doar in speranta cp acesta isi va aduce beneficii medicale, nu este exclus ca tu sa te fi imbatat degeaba.

Sursa: Popular Science

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.