Temperaturile pentru consumul de vin, în funcție de sortiment

by

Temperatura de servire este un criteriu esential cand vine vorba despre savurarea unui vin prin influenta pe care o are asupra gustului si aromelor lui.

De ce este importanta temperatura vinului atunci cand se bea

Temperatura corecta de servire a vinului in functie de culoare
Temperatura corecta de servire a vinului rosu
Temperatura corecta de servire a vinului alb
Temperatura corecta de servire a vinului rose

Temperatura corecta de servire a vinului in functie de gust si vechime
Temperatura corecta de servire a vinurilor seci
Temperatura corecta de servire a vinurilor demiseci
Temperatura corecta de servire a vinurilor dulci
Temperatura corecta de servire a vinurilor spumante
Temperatura corecta de servire a vinurilor in functie de vechime

Secretele  servirii corecte a vinului
Cum se raceste sau se incalzeste corect vinul
Cum se tin corect sticla si paharul de vin in timpul servirii
Aparate speciale pentru racirea si verificarea temperaturii vinului

De ce este importanta temperatura vinului atunci cand se bea

Un vin isi arata adevaratul caracter, structura, notele subtile si particularitatile legate de arome doar la temperatura corecta. In schimb, daca alegi sa bei un vin prea rece sau prea cald, toate acele proprietati particulare sunt anihilate si ai putea crede ca respectivul vin nu are nimic special.

Temperatura este extrem de importanta pentru a simti toate subtilitatile ce se ascund intr-un pahar cu vin. Nu este suficient sa stii cum se bea vinul rosu sau cel alb, trebuie sa tii cont si de alte criterii pentru a te bucura de el la adevarata lui valoare.

 Temperatura corecta de servire a vinului in functie de culoare

Indiferent daca preferi un vin rosu sec sau unul alb si dulce, temperatura ramane un factor esential in savurarea unui vin. Iti aratam pentru inceput ce trebuie sa stii despre servirea vinului in functie de culoare.

Temperatura corecta de servire a vinului rosu

Vinul rosu nu trebuie racit pentru a-si descoperi aromele. Vinurile rosii si usoare se degusta la o temperatura situata intre 13 si 15 grade Celsius, in timp ce vinurile rosii, tari si corpolente se servesc la temperatura camerei:  17-18 grade Celsius.

Temperatura corecta de servire a vinului alb

Vinul alb se serveste racit. La temperaturi ridicate el poate parea lipsit de aroma, asa ca este recomandata pastrarea lui la rece inainte sa fie consumat. In general, vinul alb se serveste la temperaturi situate intre 7 si 10 grade Celsius. Vinurile dulci si albe se servesc la o temperatura si mai scazuta – 5-8 grade Celsius.

Temperatura corecta de servire a vinului rose

Ca si vinul alb, cel rose se serveste racit. Rose-ul dulce se serveste mai rece, la o temperatura de  7-9 grade Celsius, iar tipurile seci si demiseci pot fi servite si la 9-12 grade Celsius.

Temperatura corecta de servire a vinului

Temperatura corecta de servire a vinului in functie de gust si vechime

Nu doar culoarea este importanta cand vorbim despre temperatura optima de servire. Un vin sec nu poate fi servit la aceeasi temperatura precum cel dulce, deoarece experienta gustului este puternic influentata de acest factor.

Temperatura corecta de servire a vinurilor seci

Vinurile seci se servesc la o temperatura mai ridicata decat cele dulci. In cazul celor albe seci temperatura potrivita este de 10 grade Celsius. La cele rosii, temperatura este mai ridicata si ajunge pana la circa 18 grade Celsius.

Temperatura corecta de servire a vinurilor demiseci

Vinurile albe demiseci se beau la 8-9 grade Celsius, iar cele rosii la o temperatura aproximativa de 18 grade Celsius.

Temperatura corecta de servire a vinurilor dulci

Vinurile dulci se servesc mai reci. Asadar, un vin alb dulce se bea la 7 grade Celsius, iar un vin rosu dulce la circa 15 grade Celsius.

Temperatura corecta de servire a vinurilor spumante

Vinurile spumante se servesc de obicei racite. Prosecco sec se bea la 8-10 grade Celsius, la fel si sampania si orice alt vin care se prepara prin metoda Champenoise.

Temperatura corecta de servire a vinurilor in functie de vechime

Vechimea vinului este si ea importanta cand vorbim despre temperatura optima de servire. Vinurile tinere se servesc mai reci, in vreme ce vinurile vechi se servesc la temperaturi mai ridicate, de circa 18 grade Celsius.

Secretele servirii corecte a vinului

Vinul este o bautura cu totul speciala, o bautura „vie” si versatila, ce isi poate arata bogatia, daca o tratezi cum merita sau poate sa para lipsita de farmec, daca nu este gustata in conditiile optime. Exista cateva reguli clare si deloc greu de urmat in ceea ce priveste servirea vinului.

Cum se raceste sau se incalzeste corect vinul

Vinul nu trebuie racit sau incalzit brusc, schimbarea temperaturii trebuie sa aiba loc treptat, pentru a-si pastra aromele. Pune-l la frigider si asteapta sa ajunga la temperatura optima. Atentie mai ales la racirea la congelator, deoarece, daca apuca sa inghete, vinul isi pierde toate aromele. Cuburile de gheata sunt o solutie viabila pentru a raci vinul, insa ele nu trebuie tinute pana la topire in pahar pentru ca dilueaza vinul si ii rapesc din aroma. Pune 2 cuburi de gheata in pahar, roteste vinul in el, apoi scoate cuburile.

In cazul vinurilor care se servesc la temperaturi mai ridicate, regula este aceeasi. Nu aseza sticla de vin langa o sursa de caldura, ci lasa vinul sa ajunga treptat la temperatura camerei. In general, insa, vinurile care se servesc la 18-20 de grade Celsius pot fi degustate imediat dupa ce le-ai luat de pe raftul magazinului.

Cum se tin corect sticla si paharul de vin in timpul servirii

In timpul servirii, eticheta vinului trebuie sa fie mereu vizibila pentru persoana careia i se torna vinul in pahar. De asemenea, sticla si paharul nu trebuie sa intre in contact atunci cand se toarna vinul. Sticla se tine de capatul inferior, iar paharul trebuie tinut de picior. Dupa ce a fost turnata in pahar o cantitate suficienta de vin, sticla se inclina cu gatul in sus la circa 45 de grade, operatiune urmata de o scurta si usoara rotire, pentru a evita caderea unor picaturi de vin pe fata de masa.

Aparate speciale pentru racirea si verificarea temperaturii vinului

Pentru ca temperatura este un factor atat de important, au aparut pe piata inclusiv aparate speciale pentru racirea si verificarea temperaturii vinului. Ai la dispozitie mai multe tipuri de aparate – fie unele in care asezi sticla si setezi temperatura, fie niste dispozitive pe care le pui deasupra sticlei si care racesc vinul cand il torni in pahar.

Pentru a verifica temperatura bauturii, cel mai bun instrument este termometrul pentru vin, care poate fi digital sau clasic.

 aparat pentru racirea vinului

La unele vinuri vei gasi inscrisa pe eticheta temperatura potrivita pentru servire. De altfel, eticheta iti poate dezvalui o multime de informatii importante despre cum sa te bucuri de vinul respectiv, dupa cum notam in acest articol.

Sursa foto: Shutterstock

cramahistria.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.