Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Editoriale — March 9, 2019 at 10:33

RESURSELE PUTERII POLITICE

by

Aceste rânduri sunt pentru foarte mulți care bat câmpii în spațiul public

Influenta exercitata de factorii politici în societate, inclusiv de putere, depinde de resursele disponibile, care reprezinta valori ce pot fi utilizate pentru a produce rezultatele politice asteptate.

Cei mai multi analisti politici sunt de acord ca oriceconfera unei persoane sau unui grup de persoane un anumit control asupra a ceea ce altii au nevoie si doresc poate fi considerat ca o resursa de putere[1]. Cercetarile sociologice au pus în evidenta mai multe categorii de resurse ale puterii, între care: gradul organizarii activitatii politiceprestigiulconferit de un anumit status[2]cunoasterea (detinerea de informatii politice relevante), detinerea de bunuri politice sau utile activitatii politice (bani, publicitate, suport din partea maselor, votul în alegeri), timpul – care poate lucra în favoarea puterii sau o poate defavoriza, rezultatele activitatii politice (elaborarea de politici acceptate de mase, rezultate economice favorabile), atributele si abilitatile personale ale liderilor puterii (îndemânarile deosebite si rare, virtutile magice, charisma) etc.

            Resursele puterii depind de tipul de societate (ex. controlul ritualurilor magice, în societatile arhaice, sau capitalul, în societatile capitaliste moderne), dar si de tipurile diferitelor grupuri sociale (clase sociale, grupuri de status, partide politice etc.) angrenate în raporturile specifice acesteia (resursele economice sunt cele mai relevante în cazul claselor sociale, prestigiul, în cazul grupurilor de status, si accesul la aparatul politico-administrativ, în cazul partidelor politice).

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.