Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Mâncare şi Băutură — July 31, 2018 at 01:23

Restaurantul-Nimic nu misca fara CASH! O socotela corecta de la bun inceput  va poate da un go sau no go-episodul 3

by

Ce este restaurantul si cu ce se mananca el sau cum vede Mestrul Victor Melian

Nimic nu misca fara CASH! O socotela corecta de la bun inceput  va poate da un go sau no go

Auziti asa usor in surdina Waterloo, Chiquitita si alte hituri de la ABBA? L-ati ratat sau NU vreti sa il auziti pe cel mai important. Money, money, money sau daca vreti Liza Minelli in “Cabaret’’ cu “Money makes the world go round”.

Daca deja evitati discutia despre bani, e cazul sa va aduc aminte de Gyuri Pascu si al lui “Ia auzi cum canta cucul: Nu ne facem un seppuku?”. Nu poti plati o chirie cu “entuziasm”, nu poti cumpara/inchiria mai nimic cu “dedicatie si talent”. Nimic nu misca fara CASH! Ca e pe card sau in cont la banca nu are importanta.

Cifrele “vorbeste” clar: 81% din restaurantele cu mai putin de 20 de angajati dau faliment in primul an de functionare. Pentru cele cu mai mult de 20 de angajati cifra e mai eleganta, 21% ( unul din cinci) falimenteaza in primul an. Cifrele sunt din Uniunea Europeana dar cred ca sunt aproximativ la fel si in Romania. Cum de se intimpla acest lucru?

Cauzele sunt multe dar principalul factor este subfinantarea. Hai sa descriem acest fenomen. Din entuziasm/prostie iti faci niste planuri roz cu privire la achizitii, dezvoltare, samd. Calculezi entuziast numarul de clienti, diverse cheltuieli sunt pe baza de “ne-om intelege noi cumva”, “o sa negociem noi cu furnizorii” si alte basme similare. De la inceput, ca sa nu te sperii prea tare, incerci ‘’sa uiti’’ diverse cheltuieli, mai ales cele imateriale sunt cel mai usor de uitat.

Oameni buni, acest boomerang, autominciuna, va va lovi din plin si, in general, va loveste unde doare cel mai tare,stiti voi unde.

O socotela corecta de la bun inceput  va poate da un go sau no go. Uitati chestia cu sentimentul, cu inima si alte organe, ca astea nu au habar cum e cu banutul, cum e cu ulcerul format din cauza facturilor restante si a personalului care isi asteapta salariile. Avantajul vostru este ca azi exista Google. Nu trebuie sa faci, ca mine, o facultate ca sa ai idee despre un business plan si alte sintagme oribile ca estimare financiara sau swat si nu ma refer aici la baietii cu cagule si mitraliere.

Cautati, cititi si, cum a zis Lenin, “invatati,invatati,invatati”. Se spune ca valoarea raspunsului este direct proportionala cu valoarea intrebarii. Cititi despe acesti termeni ca sa stiti macar ce sa intrebati.

Daca vrei sa-ti faci o crasma la coltul strazii unde se bea carcalete si se mananca cine stie ce te costa X bani. Daca o dai pe fancy te costa inzecit mai mult.. Poate ca dupa ce ati citit pe net de unele si altele, poate ca daca ati fost la o banca oarecare unde ati prezentat proiectul, poate ca daca matusa care sperati sa va sustina financiar nu va mai raspunde la telefon, va dati seama ca NU aveti banii necesari unei astfel de aventuri.

Trageti aer in piept, iesiti la o terasa la soare si schimbati planul de bataie. Poate mai munciti undeva si puneti ceva la ciorap, poate va asociati cu cineva, poate matusa doar pierduse telefonul. Amanati planul cu restaurantul pana cand aveti noi circumstante, posibilitati. Asteptati mai degraba sa se coaca fructul decat sa mancati ceva amar.

Chiar si asa in pauza asta ganditi ce fel de restaurant vreti, doriti,puteti sa faceti. Dar despre asta vorbim saptamana viitoare.
In fiecare zi de luni un nou episod!!!!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.