Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Sănătate — July 16, 2018 at 14:57

PRO ICHTIS sau “Nici o masă fără pește!”

by

Studii recente si multi specialisti  in domeniu afirma tot mai convingator faptul ca pestele si celelelte produse pe care mediul acvatic le ofera oamenilor reprezinta in acest moment una din sursele cele importante de proteina din ultimeletrei decenii in Europa si chiar din lume.

Acest aspect este justificat de productiile constant marite din fermele de peste, deci din acvacultura. Acvacultura s-a dezvoltat atat de mult incat a devenit productia de alimente cu cea mai rapida crestere in lume iar aceasta va continua sa creasca si in anii ce vor urma. Pestele poate reprezenta in consumul uman o parte foarte importanta a dietei. Este bogat in majoritatea vitaminelor de care are nevoie omul, contine o selectie buna de minerale, iar proteinele detin toti aminoacizii esentiali si in proportiile potrivite. Pestele asigura acizii grasi polinesaturati, sunbstante care ar putea apara impotriba bolilor coronariene si impotriva infarctului. Pe alta parte pestele aduce si o cantitate de metil mercur,un compus implicat in incetinirea dezvpltarii mentale si a IQ-lui.

De-a lungul timpului pestelui i-au fost atribuite tot felul de caracteristici dietetice si proprietati unele presupuse a fi bune, iar altele adverse. In trecut, conditiile precare de transport a pestelui, generau in scurt timp deprecierea calitativa rapida a acestuia si de aici anumite caracteristici care limitau consumul. Acum, consumstorul se afla in fata unei dileme, trebuind sa aleaga daca sa scada  cantitatea de peste consumata sau sa o mareasca. In acest sens este imperios necesara o interventie a factorilor interesati care trebuie sa elaboreza pentru fiecare tara, regiune, teritoriu pescaresc, studii, statistici, documentatii specifice, pentru a putea comunica public rezultatele sub forma de recomandari privind consumul de peste.

Despre benefiiciile reale ale consumului de peste, considerentele nutritionale si alte aspecte care influenteaza pozitiv sanatatea oamenilor, se vorbeste si se publica frecvent, insa, despre unele substante toxice asociate consumului de peste nu se spune nimic.

Principalale substante ce prezinta risc toxic asociate consumului de peste sunt: dioxina, bifenilii policlorianti, dioxina-laike si metil-mercurul. Toate aceste substante de regasesc in cantitati mai mici sau mai mari in functie de specia de peste, zona din care provine, dacă e marin sau de apa dulce.

In Teritoriul pescaresc Valea Mostistei ponderea consumului de peste o detine pestele provenit din raul Mostistea si afluentii sai,  sau din Dunare. Datele statistice existente arata ca pestele ca si aliment ocupa un procent foarte mic in hrana locuitorilor din zona. Au aparut semne  ale une i revigorari din acest punct de vedere,dar suntem inca  departe de media consumului de peste pe cap de locuitor  din UE.

Potentialul de productiei  de peste ca  si aliment sau materie prima, este definit prin doua caracteristici principale:  Valoarea nutritiva si cea tehnologica.

Valoarea nutritiva a preparatelor din peste si  a celor din carnea  altor nimale este comparabila, dar in unele cazuri mesele pe baza de peste sunt remarcabile.

Valoarea  tehnologica, in general depinde de doi parametri: randamentul preliminar de prelucrare si de caracteristicile de calitate ale carnii de peste si a produselor rezultate din acestea. Randamentu l  partial comestibil de peste depinde in primul rand de speciile si de compozitia cestora, si de asemenea, de varsta, si in consecinta de dimensiunea  si  maturitatea acestora. Evaluarea valorii tehnologice  a pestelui de apa dulce  ar trebui sa tina cont de eventualele sale utilizari pentru diferite produse avand in vedere proprietatile senzoriale cum ar fi gustul, textura, aspectul, dimensiunea si continutul de oase. Acesti parametrii sunt decisivi pentru interesul  consumatorului care, astfel, determina cererea  de pe piata. Dincolo de toate aceste aprecieri relative, pana la urma, daca ne amintim de perioada comunista si de “nici o masa fara peste”, pestele trebuie consumat tinand cont de calitatile sale nutritive, fara a lua in consideratie pretul.

A consemnat,

GHEDZIRA  NICOLAE

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.