Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Mâncare şi Băutură — April 14, 2014 at 15:30

O friptură perfectă! Sau… cum se prepară o friptură suculentă!

by

Cum dragostea trece prin stomac, impresioneaza-ti iubitul rasfatandu-i papilele gustative cu o friptura perfecta. Să recunoaştem! Ne place să mâncăm carne şi suntem creaţi să o consumăm (din acest motiv avem canini). Acum câteva sute de ani, carnea se prepara pe pietre încinse, deci nu la foc direct. Şi acum aceasta e cea mai sănătoasă metodă de preparare.

juicy steakÎn prezent, aveţi două modalităţi ideale de preparare – grătarul electric şi grătarul cu piatră încălzită. Puteţi consuma  zilnic carne de pui sau de peşte, dar trebuie să limitaţi consumul de carne roşie ca să nu vă îmbolnăviţi.

Istoria spune că oamenii din trecut aveau acces la vânat de maximum 2 ori pe lună. Aşadar, genele umane sunt făcute pentru un consum de carne roşie la acest interval de timp. De altfel, genomul uman este adaptat mai degrabă la carne friptă şi fructe de pădure decât la alimentele industrializate care au apărut doar de 80 de ani. Şi acum să ne concentrăm pe gust: o felie de carne este mult mai gustoasă când e fragedă.

Primul truc pentru a obţine cele mai delicioase preparate? Carnea se ţine la frigider mai bine de 2 ore înainte de preparare, stropită cu lămâie, cu sare şi piper. Dacă vreţi o friptură la cuptor, preparaţi-o în grăsimea proprie sau în grăsimea altui animal (cel mai recomandat e seul de vită), nu în ulei.

Friptura la cuptor se frăgezeşte dacă puneţi alături un vas micuţ de sticlă jena plin cu apă sau dacă o stropiţi bine cu vin sau cu un alt alcool. Înainte de prepararea pe grătar, ţineţi carnea 20 de minute în congelator. Apoi se frige fără sare deoarece îşi va pierde calităţile nutritive şi sucul va fi fără gust.

Miel înecat în vin

Ingrediente: 1 kg bucăţi mari de miel, preferabil pe os, 2 morcovi mici, 3 căţei de usturoi, 200 ml de vin, 400 g roşii tocate, 2 frunze de dafin, 400 g fasole, 150 g mazăre, sare, piper

Mod de preparare: Cuptorul se încălzeşte de când scoteţi carnea din congelator. Puneţi carnea într-un vas mare împreună cu sarea şi piperul şi lăsaţi-o la decongelat la cuptor, pentru 30 de minute. Apoi o scoateţi din cuptor şi o depozitaţi într-un loc răcoros. În sucul rezultat, puneţi morcovii, usturoiul, vinul, roşiile, foile de dafin şi amestecaţi-le. Mielul se pune deasupra amestecului.

Aveţi nevoie de o tavă de Jena adâncă, cu capac, pentru această friptură pe care o ţineţi la cuptor o oră şi jumătate. După ce scoateţi friptura din cuptor, adăugaţi boabele de fasole şi mazăre prefierte în sare şi condimente şi mai ţineţi câteva minute la cuptor. Este una dintre cele mai sănătoase modalităţi de a prepara carnea de miel.

mielTips: Dacă nu vă place mirosul de oaie, stropiţi carnea înainte de preparare cu oţet, iar în timpul preparării termice puneţi o mână de mentă pisată deasupra.

Acum, aplica cateva trucuri inteligente pentru ca friptura sa iasa mai buna decat la mama lui acasa! Iată, top 10 sfaturi pentru o friptură perfectă:

1. Carnea de friptura devine frageda si suculenta daca se stropeste cu suc de lamaie inaite de a fi pusa la fript.

2. Friptura de porc devine mai crocanta, daca inainte de frigere se unge carnea cu bere cu apa sarata si apoi se frige la temperatura mai mare.

3. Cotletele slabe devin suculente daca inainte de a fi preparate sunt lasate cateva minute in apa cu otet.

4. Carnea de pasare va capata gustul carnii de vanat daca este frecata cu condimente si va fi tinuta 24 de ore in marinata de otet, foi de dafin, piper si ienibahar.

5. Se poate obtine o crusta de snitele fina si crocanta, daca se adauga, in compozitia prin care este tavalita carnea un varf de cutit de praf de copt.

6. Mirosul de miel sau de oaie poate disparea definitiv daca, inainte de a fi gatita, carnea se opareste cu lapte clocotit. Carnea trebuie sa stea in lapte timp de o ora, pana se raceste laptele.

7. Cea mai rapida friptura este cea cu os, deoarece acesta este un bun conductor de caldura si permite patrunderea caldurii pana in mijlocul bucatii de carne.

8. Carnea de friptura nu se bate niciodata prea tare pentru a nu distruge fibrele.

9. La prepararea fripturilor impanate, bucatelele de slaninuta se tin cateva ore la congelator inainte de a fi folosite. Vor intra mai usor in carne.

10. Friptura de pasare la cuptor se poate unge cu apa rece sau rom.

Pofta buna si aveti grija sa nu se depuna!

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.