Cultură şi Educaţie, Proză şi poezie — June 2, 2017 at 19:13

Maria Timuc un nou succes editorial şi de public

by

IMG_3186

Luni seară, 28 mai 2017, la librăria Luceafărul, din București, a avut loc lansarea cărții ”Donator, medic, pacient – Călători prin rânduiala divină”, scrisă de Maria Timuc și tipărită de editura Dharana.

Am participat la invitaţia Marie Timuc, buna mea prietenă,la încă un succes editorial şi de public. O carte scrisă cu emoţie, a produs emoţie…

Să umpli o sală de peste 300 de persoane, ca scriitor,în lumea de azi în centrul cultural al Bucureştiului nu e puţin  lucru. Mai bine de două ore a durat sesiunea de autografe, oamenii iubitorii de carte şi ai operei Mariei aşteptând întâlnirea cu autoare lor iubită.

Cartea vine ca un omagiu la împlinirea, în luna iunie, a 20 de ani de la primul transplant de ficat realizat în România de profesorul doctor Irinel Popescu. Despre carte, care pe lângă bucuria de a salva vieți încorporează și tragedia pierderii altor vieți, au vorbit prof. dr. Irinel Popescu, prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan, preot duhovnic Gelu Bogdan și scriitorul Lucian Avramescu. Au mai ținut să marcheze, prin intervenția lor, momentul, psihoterapeutul Mihăiță Toma și pacienți care au trăit experiența unui transplant de ficat .

„Prima parte a cărții a fost scrisă cu 15 ani în urmă. O mare parte din acest volum a fost scris la mănăstirea Gura Motrului, într-o chilie pe care părintele Casian o pregătise pentru mine. Profesorul Dan Tulbure, care nu se mai află printre noi, a fost sursa de informație pentru această carte. De asemenea, în carte veți regăsi și episodul „Accidentul din Apuseni”, în care Adrian Iovan și Aura Ion și-au pierdut viața încercând să salveze vieți”, a spus autoarea cărții, Maria Timuc.

Autoarea a mărturisit că lucrarea reprezintă un omagiu adus eforturilor medicilor de transplant.

Am vrut încă de-atunci, de când a început documentarea, de când am vorbit pentru prima dată despre ea, am vrut să așez un genunchi de-al meu în fața eforturilor pe care știam că acești doctori le fac pentru a salva viețile altor oameni. Este extraordinar să ajungi să vezi în fața ta un om care ar fi murit dacă tu nu existai. Este extraordinar. Felicitări domnilor profesori!”, a spus Maria Timuc.

IMG_3140

Irinel Popescu: Volumul “Donator, medic, pacient” – o carte document, o reușită scriitoricească

Irinel Popescu, „vinovatul principal” pentru apariția acestui volum, a declarat că „subiectul cărții a atras mulți autori, dar Maria a reușit acolo unde alții nu prea au reușit”.

„E o carte document, nu una laudativă, un lucru foarte important. Orice document care povestește la prima mână este binevenit. Maria Timuc a trăit foarte intens paginile cărții”, a adăugat marele chirurg.

Lansarea acestui volum a fost comentată de profesorul Dumitru Constantin Dulcan ca fiind „ unul din rarele momente în care despre medicina românească se vorbește bine”.

Cartea este un omagiu. Aș propune să ridicăm un monument pentru acești eroi (personalul medical)… Maria Timuc este un om pluritalentat. Scrie superb. Este un suflet foarte bun care a înțeles drama celor ce dăruiesc”, a spus profesorul Dulcan, neurolog și psihiatru.

IMG_3145
Poetul Lucian Avramescu a vorbit despre subiectul cărții ca fiind „ o victorie asupra morții”, deși „ este multă tragedie în această bucurie”. El a lăudat talentul scriitoricesc al Mariei Timuc, pe care a premiat-o pe când avea 17 ani, la un concurs de poezie.

De asemenea, despre profesorul Irinel Popescu a amintit că numele său nu trebuie legat doar de transplantul de ficat, el făcând multiple și complicate intervenții chirugicale. El este, într-o medicină care cuprinde, în arcul său, nașterea în căruță a unei femei prinse de durerile facerii pe câmp și uriașele performanțe ale medicine moderne, în care chirurgul poate fi la Paris sau București, iar pacientul la New York, performanța splendidă pe care ne-o dăruiește ”prietenul meu Irinel Popescu”.

IMG_3197
Psihoterapeutul Mihăiță Toma a comentat cartea-eveniment ca fiind „cea mai aducătoare de emoție a iubirii, în care valoarea, biruirea și iubirea sunt lăudate”. „Este o carte ziditoare”, a conchis el..

Părintele Gelu Bogdan a spus că în cartea Mariei Timuc a descoperit anumite lucruri, dar, în același timp a descoperit personalități cum este cea a doctorului Alexandru Bucur, pe care l-a cunoscut și prețuit. Este vorba de fostul director al Spitalului Floreasca, personaj cu un rol important în istoria transplantului, căruia i-a fost duhovnic.

„Astăzi îl trădez cu emoții deosebite. M-a operat de peritonită. El mi-era duhovnic trupesc și eu îi eram duhovnic spiritual.Părea un munte de gheață, dar în interior era un munte de bunătate…În această carte ați realizat (referindu-se la profesorii doctori, n.r.) o relație între om și Dumnezeu. Sunt convins că acești oameni fac legătura între om și Dumnezeu”, a comentat părintele Bogdan.

În cadrul evenimentului au fost și momente poetice, teatru și cântec, susținute de actorii Gabriela Tănase, Doina Ghițescu, Iulia Nistor, George Ioan Hodor și cantautorul Doru Enache.

IMG_3129

O seara minunata, alaturi de oameni ce fac parte din patrimoniul unei natii: lansarea volumului “Donator, medic, pacient — Călători prin rânduiala divină”, de Maria Timuc, un omagiu adus medicilor de transplant și, în mod special, Prof. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, o carte pe care v-o recomand din toata inima. 

“Orice intalnire cu Mariuca Timuc iti ramane adanc incrustata in suflet. Ramai cu sentimentul ca exista oameni pe care Cerul i-a ales ca purtatorii sai de daruri…

Prin opera sa, Maria Timuc ne reconecteaza la Sursa Divina, ne scoate din deznadejde imbarbatandu-ne si spunandu-ne ca inca nu este totul pierdut, ca dupa furtuna purificatoare, de acolo de sus, cineva trimite copiilor sai lumina iubirii iertatoare si Soarele datator de viata.” – spune atat de frumos Prof. Dumitru Constantin Dulcan.
Iti multumim, Mariuca, si te iubim! A scris
Irina Cruceru

A consemnat

Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.