Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — May 16, 2017 at 14:18

INTALNIRI ORGANIZATE DE CATRE FEDERATIA NATIONALA A GAL-URILOR IMPREUNA CU AUTORITATEA DE MANAGEMENT SI AFIR

by

Personalul din cadrul Grupului de Actiune Locala Valea Mostistei a participat in data de 11.05.2017 la Conferinta Nationala a GAL- urilor, desfasurata in municipiul Piatra Neamt in colaborare cu Autoritatea de Management si AFIR central in vederea unor discutii privind  implementarea programului Leader in Romania si gasirea unor solutii bune pentru derulearea acestuia.

5 La aceasta intalnire au participat printre altii, d-nul Alexandru Potor, secretar de stat in cadrul MADR, Florentina Tudor, director general AM PNDR, d-na Andreea Scutaru, expert in cadrul SL DATLIN al AFIR si alte personane din cele doua organisme ale MADR central.

Dupa  discutii maraton pe seama modului de realizare si punere in practica a programului Leader la nivelul tarii, in vederea realizarii implementarii Strategiilor de Dezvoltare Locala de catre fiecare GAL, si nu obligativitatea introducerii si implementarii unui PNDR la scara mica prin introducerea ghidurilor si fiselor din Programul National,  au fost discutate si totodata s-a convenit pentru respectarea urmatoarelor probleme:

  1. Am comunicat modificarile de fise de evaluare a masurilor lucrate si corectate de Rodica Lazariciu si Claudia Adjudeanu catre AM si AFIR. Munca a fost extrem de laborioasa si am rugat atat AM cat si AFIR sa citeasca cu atentie si sa modifice fisele.
  1. Modificarile de strategie se pot depune si simultan, formularul pentru modificarea simpla si modificarea complexa si nu exista nici un impediment pentru transmiterea acestora catre AM. GAL-urile din regiunea de Nord-Est, in data de 10 mai am primit un mail in care ni se solicita sa nu trimitem modificarile de strategie pana la aprobarea ROF AFIR.
  1. Au fost infirmate zvonurile referitoare la cerinta AFIR: “modificati-va strategia ca sa avem de-a face cu masuri identice cu cele la nivel national”. Masurile noastre, asa cum au fost gandite in strategie, le vom implementa chiar daca sunt altfel decat cele din PNDR.6

Dimpotriva, avem posibilitatea ca macar noi, GAL-urile, sa luam masuri impotriva birocratiei si sa simplificam mult cerintele referitoare la documentele solicitate la proiect. Directorul OJFIR Iasi a tinut sa ne comunice acest lucru, dand exemplul unui fermier care dovedeste terenul lucrat doar cu terenul declarat la APIA. Atata vreme cat expertul AFIR are acces la baza de date APIA, nu mai e necesara copia din registrul agricol, contracte de arenda, etc.

  1. In ceea ce priveste masurile sociale si de broadband care trebuiau lansate cu prioritate de catre GAL-uri, avand in vedere ca de la POCU nu avem nici un calendar, nici un ghid al masurii care finanteaza activitatile proiectelor sociale, vom avea un raspuns de la AM-PNDR daca le lansam primele, odata cu celelalte masuri sau le lansam cand vom avea date concrete de la POCU.
  1. Pentru cei care si-au prins in strategie numarul de SO pentru fermele mici, 8000 SO – 11.999 SO au doua optiuni: ori pastreaza acest interval, sau modifica asa cum este acum la nivel national, respectiv 4000 – 11.999 SO. Oricare varianta este corecta.
  1. Au fost semnalate erori in proceduri si in ghiduri si chiar ne-au multumit reprezentantii AFIR si AM-PNDR ca i-am facut atenti.
  1. Baza de date cu preturile modificate va aparea cat de curand, la fel si cheltuielile de transport pentru intalnirile la care participa GAL-urile, de exemplu FNGAL.
  1. Am solicitat ca parteneriatele sa fie eligibile nu numai pe art.35 din Regulament CE1305/2013, ci si in proiectele sociale, etc.

Consideram ca aceasta intalnire, care nu va fi ultima, a fost o intalnire benefica pentru ambele parti, adica pentru GAL-uri si cele doua parti din MADR si se va tine cont de propunerile noastre care se vor regasi in materialele aprobate de Minsterul Agriculturii.

voicu costeaCOSTEA VOICU ION

MANAGER GAL VALEA MOSTISTEI

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.