Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
De prin lume adunate — July 7, 2016 at 16:11

“Franken-food” sau carnea artificială

by

In 2011, oamenii de stiinta au reusit sa obtina carne in laborator, reproducand modul natural in care aceasta se formeaza. Mai e insa drum lung pana cand carnea artificiala va ajunge in rafturile supermarketurilor. Si chiar si atunci, o va cumpara oare cineva? Scepticii spun ca nu. Ei deja i-au gasit acestui nou aliment un nume foarte sugestiv: “franken-food”.

carneIdeea de carne artificiala nu suna prea bine, dar multi spun ca, foarte curand, vom fi nevoiti sa o luam serios in considerare. Sunt 7 miliarde de oameni pe Pamant, iar pana in 2050 vor fi 9 miliarde. Cu ce se vor hrani acesti oameni? Cu ce va fi satisfacuta cererea din ce in ce mai mare de carne din partea chinezilor, de exemplu, ale caror pretentii alimentare cresc odata cu dezvoltarea economica a tarii lor si cu sporirea nivelului de trai? De unde atata carne?
Agricultura, in speta cresterea animalelor, furnizeaza deja 228 de milioane de tone de carne pe an, dar cantitatea nu e suficienta. Agentia FAO (Food and Agriculture Organization) estimeaza ca nivelul trebuie cel putin dublat pana in 2050 si asta in conditiile in care cresterea animalelor are deja niste efecte foarte nefaste asupra mediului: este responsabila pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de sera, mai mult decat sectorul transporturilor, si implica defrisari masive in vederea transformarii terenului in pasuni.
In acest context, carnea artificiala ar putea fi, cel putin teoretic, o solutie. Dar problemele sunt multe si tin in primul rand de procesul de productie. Nu intram in amanunte de specialitate, vom spune doar ca procedura implica izolarea unor celule stem de la un animal viu si “incurajarea” lor sa se dezvolte sub forma unui muschi, intr-o baie de nutrienti.
Doar ca una e sa produci 100 de grame de astfel de muschi in conditii de laborator, si alta e sa produci mii de tone. E nevoie aici de echipamente speciale si de spatii sterile, care sa previna contaminarea marfii cu tot felul de bacterii.
In al doilea rand, problemele tin, cum spuneam si in introducere, de reactia pietei. Un chestionar din 2005 al Comisiei Europene arata ca 54% din respondenti au un sentiment de respingere fata de carnea artificiala, nestiind exact cum si din ce se obtine aceasta si banuind ca gustul ei difera de cel al carnii naturale. Si opinia lor pare sa fie destul de indreptatita:
“Carnea naturala este alcatuita din tot felul de tipuri de celule. Nu sunt numai celule musculare, ci si adipocite, celule care stocheaza grasimea si care sunt responsabile pentru gustul specific”, scrie profesorul Brian Ford in cartea sa, “The Future of Food”. ”Pentru mine e clar ca, cel putin in faza de inceput, carnea artificiala va trebui imbogatita cu arome sintetice.”
Una peste alta insa, aceste probleme palesc atunci cand vine vorba de siguranta alimentara a omenirii. Cand risti sa mori de foame, mofturile nu prea isi mai au rostul si, in consecinta, mananci si carne artificiala. Multi nu realizeaza, dar hrana chiar e limitata si, daca n-ar exista preocuparile permanente ale cercetatorilor pentru a gasi noi si noi solutii, siguranta alimentara, inclusiv a cetatenilor din tarile bogate, chiar ar fi amenintata.
Cresterea animalelor, cea clasica, deja nu mai este o solutie pe termen lung si in viitorul apropiat ea ar putea deveni chiar un lux. Animalele sunt niste “aparate” foarte costisitoare de produs hrana: necesita 30% din suprafata de teren agricol a planetei si au un randament scazut, in sensul ca doar 15% din nutrientii pe care ii consuma sunt transformati in carne sau lapte.
In cazul carnii artificiale, acest randament este de 50% si important este ca nutrientii utilizati – aminoacizi, zahar, grasimi – pot fi obtinuti si din alge, nu neaparat din plante special cultivate in acest scop.
Desigur, va fi intotdeauna nevoie de un animal viu, ca sursa pentru celulele stem de la care pleaca intregul proces, dar si aici lucrurile se prezinta destul de roz: cu noua tehnologie, o singura vaca va putea furniza tot atatia hamburgeri cat 1 milion de vaci prin tehnologia clasica. E de asteptat, deci, ca efectivele de animale sa se imputineze, ceea ce va insemna mai mult teren liber si mai putin metan in atmosfera.
Cat despre sentimentul de repingere la adresa carnii artificiale, acesta poate fi contracarat printr-o campanie intensa de marketing. In definitiv, oamenii mananca deja tot felul de mezeluri dubioase sau chestii modificate genetic, fara sa-si faca prea multe griji despre conditiile in care au fost produse. E de presupus, deci, ca un ambalaj atragator si o campanie agresiva de promovare vor fi suficiente pentru a schimba perceptia publicului despre carnea artificiala.
Iar cei care, totusi, nu vor vrea sa puna gura pe asa ceva vor avea cu siguranta la dispozitie si carne naturala, doar ca la niste preturi extrem de piperate. Sau, de ce nu, vor putea opta oricand pentru cealalta solutie – mai ieftina si cu un impact mult mai mic asupra mediului – anume sa devina vegetarieni.

Sursa: sanatatesistaredebine.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.