Editoriale — August 19, 2017 at 01:00

Dragos Paul Aligica: Asupra lumii se lasa valul unei cenzuri fara precedent… controlate de una dintre cele mai rudimentare intelectual, iresponsabile si imature generatii de potentati pe care i-a dat omenirea.

by

motto:cenzura mucosilor atroce, a politrucilor si gardienilor intelectului care pun sub ochii nostri acum stapanire pe functia sociala a comunicarii in masa si personalizate.

aligica-fotoVremea filosofiei politice, a teoriei politice si sociale, a stiintei economice, a sociologiei formale si cantitative si a tuturor disciplinelor analitice sau operationalizabile a trecut. Acesta este lucrul cel mai important pe care tinerii mei cititori care au un interes sau o vocatie pentru cele intelectuale -si vor sa practice public sau exprime public practica lor intelectuala- trebuie sa-l stie. A fost si a stralucit dar acum a trecut.

Vine din nou vremea literaturii, poeziei, eseului a tuturor formelor in care jocul ambiguitatii si gradele de libertate de a juca si evada polisemantic cenzura sunt mai generoase. Asupra lumii in general si a celei intelectuale in special se lasa in acest moment valul unei cenzuri fara precedent in istorie, potentata de cele mai sofisticate tehnologii, controlate de una dintre cele mai rudimentare intelectual, iresponsabile si imature generatii de potentati pe care i-a dat omenirea.

In acest moment a folosi claritatea si precizia conceptuala data de stiintele sociale, economice si politice devine ceva periculos. Absolut orice poate fi intors impotriva ta, mai ales daca atingi teme sau argumente definite ca incorecte sau taboo de polimorfa retea de cenzura de la Facebook, Google, miriadele de oficii si ofiteri de comisariate ideologice aparute peste tot, de centrala mass media din Washington si NY etc etc.

NU veti putea face nici cariera intelectuala si probabil nici macar una obisnuita in noile conditii decat tinand linia agreata de noua cenzura si stapanii si aliatii lor politici. Suntem de la zi la zi cu totii prinsi intr-un sistem in care insasi functia comunicarii si agregarii colective libere si independente ne este rapita.

Singura modalitate de a mai exprima liber idei si argumente devine din nou sa inveti sa imbraci ideile si analizele si gandurile tale in haina literaturii. Nu inseamna ca nu mai trebuie sa faceti filosofie politica, teorie politica si sociala, stiinta economica, sociologie formala si cantitativa. Din contra: e nevoie mai mult decat oricand sa investiti in disciplinele analitice sau operationalizabile.

Din pacate asta nu mai e deajuns. Ca sa puteti exprima cat de cat ceea ce vedeti sau descoperiti folosind aceste clasice, precise si elegante instrumente ale intelectului, trebuie sa inventati noi moduri de a pacali cenzura mucosilor atroce, a politrucilor si gardienilor intelectului care pun sub ochii nostri acum stapanire pe functia sociala a comunicarii in masa si personalizate. Si aici reintra in arena in prim plan antica noastra prietena, literatura.

Nu luati in gluma ce zic mai sus. Cariera intelectuala si academica NU o sa mai puteti face in curand, exprimand cartezian, clar si precis, altceva decat linia admisa oficial de astia. Va spun asta cu dragoste si speranta. Viitorul vostru si supravietuirea voastra ca intelecte libere e in joc.

Curand, noi astia mai vechi, vom incepe sa disparem, sa ne retragem, sa ne retraga ei, si atat cat va mai fi prezenta a noastra, a celor vechi, va trebui sa o vorbim in parabole, dublu intelesuri, cimilituri si tangente. Va trebui sa stiti unde si cum sa ne gasiti in ganduri. Iar stiinta si arta literaturii va fi aliatul nostru.

Dragos Paul Aligica

http://inliniedreapta.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.