Dezvoltare personală, Lifestyle — July 17, 2018 at 14:08

Ce este restaurantul si cu ce se mananca el, sau cum vede Maestrul Victor Melian restaurantul-Episodul I – O sa incepem in mod surprinzator cu inceputul

by

Începem de azi un serial despre organizarea,funcționarea și succesul unui restaurant serial care aparține unei autorități în materie Maestrul Victor Melian.

 

Episodul I – O sa incepem in mod surprinzator cu inceputul

Urmaresc cu atentie postari despre restaurante, bucatari, somelieri, lipsa de personal, toate asociatiile si organizatiile posibile si imposibile legate cumva de Horeca si ma minunez.

E atat de unilaterala imaginea, fiecare trage pe spuza lui, fiecare in parte se considera miezul de la gogoasa sau daca vreti mai fancy, miezul de la pretzel. Bucatarul este soarele care straluceste sau ba si datorita lui restaurantul este fie de mare succes fie e ingropat in glod. Patronul e un fel de Dumnezu+Budha plus alte fete magice ale religiei, doar o privire si e suficient sa puna un restaurant pe roate sau butuci. Nu ma refer aici la cele nenumarate trucks care au inceput sa aglomereze multiplele (vreo 2-3) asa zise autostrazi ale mioriticului plai. Bartenderul care e un Neymar/Messi/Dan Spataru al sticlelor, doar el poate pune ceva licori intr-un pahar, eventual curat, in asa fel incat clientii sa rupa gardul bodegii cu pricina.

Ii inteleg pe cei care nu au lucrat in bransa ca e greu sa stii, sa intelegi cum functioneaza o entitate atat de complexa precum un restaurant dar cei ca si mine, care au pierdut fie si macar cateva luni muncind intr-o astfel de institutie, ar trebui sa aiba o alta intelegere.

Sa o luam de la capat adica, ca in orice basm, cu inceputul sa incepem. Un restaurant este o forma extrem de complexa de activitate economica, indiferent daca este birtul din colt sau un stabiliment de lux. E nevoie de cunostiinte din atat de multe domenii care nu sunt deloc relatate intre ele. Adica cum? Pai ai nevoie de cunostinte de finante. Majoritatea restaurantelor care se dau peste cap sunt subfinantate din start. Trebuie cineva sa se stie cu investitii, amortizari, imprumuturi bancare, dobanzi.. si asta e doar inceputul. Contabilitatea e mai mult decat complexa, in Romania mai ales, dinamica as hell ca se schimba legile dupa anotimp. Achizitiile sunt o stiinta in sine, trebuie sa poti sa gasesti cel mai bun produs la cel mai bun pret, eventual in rate sau nu ca vorbim de sume serioase. Mobilier, tehnica, portelan, tacamuri si cate si mai cate. Nu am ajuns inca la activitatea de zi cu zi. Produse alimentare, de curatenie, spalatorii de rufe pe toate trebuie sa le pilotezi cu dexteritate.

Cel mai dificil, sau placut, asta depinde de tine, este faptul ca se lucreaza cu oameni atat in fata ‘’tejghelei’’, cat si in spatele ei.

O sa o luam usor, pe caprarii, in acest serial sau roman in multe volume! O sa incerc in fiecare episod sa descriu ce si cum se face. O sa incepem in mod surprinzator cu inceputul…

In fiecare zi de luni un nou episod!!!!

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.