De prin lume adunate — June 16, 2017 at 19:32

Bicicleta a devenit un mijloc de transport public deja în 100 de oraşe din Europa

by

De ce nu  ar putea fi și la Călărași?

Bicicleta a devenit un mijloc de transport public deja în 100 de oraşe din Europă

Guvernul de la Moscova planifică să ofere cetăţenilor interesaţi posibilitatea de a se deplasa în cadrul oraşului cu biciclete
Guvernul de la Moscova planifică să ofere cetăţenilor interesaţi posibilitatea de a se deplasa în cadrul oraşului cu biciclete

Parcare pentru biciclete din Sargosa, Spania

Parcări pentru biciclete cu biciclete de uz public devin atributul familiar al oraşelor europene. Administraţiile oraşelor şi guvernele ţărilor europene nu numai că asigură construirea unor trasee pentru biciclişti, dar şi, de asemenea, oferă în chirie  biciclete, disponibile în zonele publice ale oraşului.

De mult timp a devenit clar că această metodă de curăţare a oraşului este mult mai ieftină, decât construirea nodurilor rutiere multinivelare şi autostrăzilor, care, de obicei, nu ţin pasul cu creşterea anuală a fluxul de trafic. Şi astăzi, din Spania până în Suedia parcări pentru biciclete apar în oraşe ca ciupercile după ploaie. Este suficient să ne amintim numai traseele cicliste grandioase din Londra, sponsorizate de Bak Berkeley care ar trebui să leagă aproape toate cartierele periferice ale oraşului cu regiunile centrale şi trasee pentru biciclete de ultimă oră.

Parizienii, care folosesc biciclete publice ca transport urban, recunosc că recurg la maşine de două ori mai rar. În general, în Franţa, aproximativ 30 de oraşe au programele lor  proprii de aplicare a bicicletelor publice.

Barcelona – un alt exemplu de utilizare cu succes a bicicletelor închiriate, de care se folosesc deja mii de locuitori ai oraşului.

Bicicleta a devenit un mijloc de transport public deja în 100 de oraşe din Europă

Bicicleta din bambus
Bicicleta din bambus

Harta parcărilor din Valencia

Dar, în afară de Barcelona şi Paris, sunt zeci de alte oraşe, mai puţin cunoscute, dar destul de reuşite în afacerea folosirii comune a bicicletelor. În Hamburg, compania StadtRAD pe parcursul anului trecut a înregistrat 500 000 de călătorii cu bicicletă publică, permiţând acestui proiect sa devină unul dintre cele mai reuşite de promovare a  bicicletei în oraş. O utilizare comună a bicicletelor se observă în Spania, Belgia şi Austria. Chiar şi Polonia are deja doua sisteme similare. Ţările reci cum ar fi Norvegia şi Finlanda, de asemenea, nu rămân în urma vecinilor lor sudici.

Unii cetăţeni ar putea crede că, programul de partajare a bicicletei va fi o sarcină suplimentară pentru trezoreria oraşului şi pe termen lung va fi nerentabilă. Cu toate acestea, experienţa arată că administraţia oraşului găseşte diferite modalităţi de finanţare a bicicletei publice, cum ar fi: o sponsorizare corporativă sau vânzarea abanamentelor pentru folosirea bicicletelor publice, amplasarea publicităţii în locuri de parcare şi chiar pe biciclete înşeşi. În final, eliberarea străzilor oraşului de traficul aglomerat şi reducerea costurilor pentru întreţinerea lui – sunt mijloace care pot fi alocate pentru dezvoltarea bicicletei publice.

Desigur, utilizarea bicicletei în oraş devine mai interesantă pentru ciclişti doar cu introducerea în masă a acestui mod de transport sănătos şi ecologic şi cu prezenţa obligatorie a benzilor special amenajate. În caz contrar, concurenţa cicliştilor cu transportul rutier, de obicei, nu se termină în favoarea primilor. Prin urmare, în primul rând, bicicleta ar trebui să fie susţinută prin lege, şi finanţată iniţial de către guvern sau sponsori.

ecology.md

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.