Dezvoltare durabilă, Economie — May 18, 2017 at 12:30

Analiza săptămânală: Euro a sărit, din nou, la 4,56 lei

by

Leul nu reușește să țină pasul cu celelalte monede din regiune iar Donald Trump a provocat deprecierea semnificativă a dolarului. Acestea sunt principalele teme ale perioadei analizate.

baniÎn ciuda creșterii, conform INS, cu 5,7% a PIB în primul trimestru, a menținerii inflației la cele mai mici cote din Uniunea Europeană și a unei cereri solide de titluri de stat, ceea ce inseamnă intrări mai mari de valută, leul nu reușește să țină pasul cu celelalte monede din regiune, care s-au întărit față de euro în ultime zile.

În spatele acestei evoluții stau neîncrederea analiștilor în creșterea neașteptată a economiei, ei considerând că menținerea unui consum atât de ridicat nu este sănătos, dar și declarațiilor recente ale guvernatorului Mugur Isărescu care a reiterat ideea că nu există spațiu pentru aprecierea leului.

Cursul euro a fluctuat între 4,5443, în prima parte a perioadei, și 4,5539 lei, la finalul ei, când tranzacțiile s-au realizat între 4,549 și 4,562 lei.

Principalul pericol pentru leu este reprezentat de politica fiscală și salarială a PSD-ALDE, care, conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene, va duce la o majorare a deficitului bugetar la 3,5%, în condițiile în care creșterea economică a României din acest an va fi de circa 4%, față de proiecția guvernamentală foarte optimistă de 5,2%.

O știre bună pentru cei cu credite în lei, nivelul dobânzilor s-ar putea menține la același nivel, cel puțin până spre sfârșitul anului. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că majorarea dobânzii de politică monetară, care in prezent este de 1,75%/an, mai are de așteptat, în condițiile în care prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an a fost revizuită de la 1,7 la 1,6%, după ce la finalul lui 2016 estimarea era de 2,1%.

Cotidianul Washington Post, cel care a declanșat celebrul scandal Watergate, a publicat un articol conform căruia Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o recent cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Această “indiscreţie” se alătură recentei demiteri a directorului FBI James Comey, care coordona o investigaţie vizând legături ale unor apropiaţi ai lui Donald Trump cu Rusia în campania electorală.

Dolarul nu a rămas indiferent la aceste informații, care pot conduce chiar la declanșarea de către Senat a procedurii de „infringement” care s-ar încheia prin demiterea actualului președinte. Astfel, cursul a scăzut de la 4,1865 la 4,1039 lei, la finalul perioadei, nivel minim începând cu noiembrie trecut, iar cotațiile din piață au fluctuat între 4,092 și 4,109 lei.

Moneda elvețiană și-a continuat deprecierea față de euro și a scăzut aproape de 1,10 franci/euro, nivel care se mai înregistra în septembrie trecut. În aceste condiții, media a coborât până la 4,1483 lei, dar a urcat la finalul intervalului la 4,1712 lei.

Perechea euro/dolar s-a mișcat între 1,0854 și 1,11225 dolari, maxim al ultimelor șase luni.

Pe lângă gafele președintelui american la aprecierea euro a contribuit și scăderea riscurilor politice din zona euro, următorul test fiind așteptat în toamnă, la alegerile parlamentare din Germania.

Radu Georgescu

Analiza cuprinde perioada 11 – 17 mai

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.