Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Dezvoltare durabilă, Economie — April 3, 2018 at 17:56

Analiza financiară săptămânală: Analiștii văd euro trecând de 4,7 lei

by

Evoluția raportului euro/leu a fost mai agitată decât în zilele precedente, chiar dacă cursul nu s-a despărțit de cota 4,66 lei.

Scăderea aversiunii față de risc la nivel internațional a permis leului să se aprecieze în primele ședințe ale perioadei. Media euro a coborât până la 4,6502 iar cotațiile au scăzut pentru scurt timp până la 4,649 lei.

Treptat euro a revenit spre pragul de 4,66 fiind atins un maxim de 4,6585 lei, la finalul perioadei, când transferurile s-au efectuat în culoarul 4,658 – 4,662 lei, cu închiderea în jurul valorii de 4,66 lei.

Tendința de depreciere a leului se va menține și în următoarele luni. În cazul factorilor interni trebuiesc reamintite inflația sau impredictibilitatea politicilor fiscale dar și adâncirea deficitelor de cont curent și comercial cât și creșterea majoră a celui bugetar, în condițiile în care PSD a ales calea investițiilor în consum, prin majorarea salariilor și pensiilor, și nu pe cea în economie.

„În ultimul raport al FMI este o frază care spune că dacă politica monetară nu va fi încurajată de politica fiscală, Banca Naţonală nu poate decât să majoreze şi mai mult dobânda”, a atras atenția guvernatorul Mugur Isărescu, în faţa membrilor Comisiei Economice din Senat. „Presiunea pe deprecierea monedei naţionale este încă un argument pentru întărirea politicii monetare. Stabilizarea cursului de schimb nu se poate face la orice dobândă”, a punctat guvernatorul BNR, care a precizat că „suntem acuzaţi sau se sugerează că la începutul anului am dat cu capul precum berbecul în creşterea economică”.

Analiștii Băncii Transilvania punctează în ultimul lor raport asupra riscurilor cu care se confruntă economia locală. Creșterea inflației medii la 3,4% va pune BNR în situația de a majora dobânda sa de politică monetară până la 3,5%. În ceea ce privește cursul mediu acesta ar urma să fie de 4,7 lei, ceea ce înseamnă că euro ar putea atinge valori de până la 4,75 – 4,8 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,7576 la 3,7842 lei, la sfârșitul intervalului, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 3,777 și 3,802 lei.

Moneda elvețiană s-a mișcat pe piețele internaționale între 1,173 și 1,18 franci/euro, iar media a fluctuat între 3,9494 și 3,9632 lei, cea de la sfârșitul intervalului fiind stabilită la 3,9625 lei.

Perechea euro/dolar a coborât de la 1,2477, în prima parte a perioadei, la 1,2254 dolari, la finalul ei.

Economia americană dă semne majore de revigorare, șomajul atingând în februarie minimul ultimilor 45 de ani, iar vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,1%. Dolarul ar fi trebuit să fie impulsionat și de creșterea inflației la 1,8%.

După o scădere la 6.852 dolari, mai jos cu circa 25% față de începutul lui martie, indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a urcat la finalul perioadei, la 7.337,98 dolari.

Analiza cuprinde perioada 27 martie – 2 aprilie 2018

Radu Georgescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.