Dezvoltare durabilă, Economie — October 27, 2017 at 15:54

AMPRENTA DE CARBON

by

Una dintre prioritatile Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (F.E.A.D.R) o constituie promovarea utilizarii eficiente a resurselor si sprijinirea tranzitiei spre o economie cu emisii reduse de carbon.

Amprenta de carbon este cantitatea totala a emisiilor de gaze cu efect de sera, produse direct si indirect, de-a lungul ciclului de viata al unui produs. Cunoasterea factorilor care cantaresc cel mai mult in aceasta cantitate totala poate permite luarea unor decizii de optimizare a acestei parti a procesului sau chiar de inlocuire a tehnologiilor, daca este necesar.

carbon ecoCuantificarea corecta a amprentei de carbon si a oricarei amprente ecologice, reprezinta un sprijin pentru asigurarea unei mai mari competitivitati a sectorului care, in vederea desfasurarii activitatii in urmatorii ani, ridica probleme cum ar fi: pot reduce amprenta, mentinandu-mi eficacitatea productiva? Daca reusesc acest lucru, voi fi mai eficient nu numai din punct de vedere ecologic, ci si in termeni economici si, in consecinta, mai competitiv?

Pana acum cativa ani, amprenta de carbon era un concept necunoscut in sectorul agroalimentar. Cu toate acestea, in prezent, face parte din limbajul obisnuit al sectorului, in special al acelor subsectoare si produse care mizeaza pe diferentiere in functie de calitate si internationalizare. Consumatorii finali ar trebui sa fie mai constienti de impactul produselor asupra mediului inconjurator. Acest lucru se reflecta in deciziile lor de cumparare, astfel incat se are in vedere din ce in ce mai mult impactul produselor achizitionate asupra mediului inconjurator.

Exista mari posibilitati ca evaluarea comportamentului ecologic  al intreprinderilor si produselor sa se transforme intr-o norma a pietelor in urmatorii ani. Acest comportament poate fi considerat ca un factor in plus, adaugat pretului, calitatii, imaginii etc. Se poate traduce printr-o valoare adaugata produsului sau pur si simplu printr-o cerinta minima pentru a avea acces la anumiti clienti.

Constient de aceasta situatie, GAL-ul Valea Mostistei a furnizat, furnizeaza si va furniza si in perspectiva, informatii despre  amprenta de carbon a produselor agricole primare sau procesate, produse de potentialii beneficiari ai sprijinului acordat  de PNDR prin programul LEADER.  Fiecare produs are caracteristicile sale in acest sens si de multe ori, un produs are o amprenta mai mare deoarece este mai transformat, mai nutritiv,  are un ambalaj cu anumite caracteristici etc. Este foarte important sa se examineze posibilitatile  de reducere a acestei amprente pe viitor.

Anumite studii efectuate prevad in concluziile generale formulate, aspecte privind importanta formarii amprentei in faza de productie agricola, care este cu atat mai mare cu cat mai putin transformat este produsul. Aceleasi studii enumera mai multe aspecte care pot contribui la reducerea amprentei de carbon al unui produs agroalimentar, cum ar fi alegerea corecta a fertilizantilor si modul de aplicare al acestora, un management adecvat al reziduurilor, eficienta in folosirea utilajelor, folosirea electricitatii verzi si includerea energiilor regenerabile, printre altele.

In goana lor nebuna pentru obtinerea unor profituri din ce in ce mai mari, antreprenorii din agricultura si din industria agroalimentara neglijeaza in mod constant aceste aspecte, considerandu-le irelevante in raport cu beneficiile economice urmarite. Productiile agricole din ce in ce mai mari, s-a constatat  ca se obtin si ca urmare a utilizarii in exces  a unor cantitati de ingrasaminte si a unor proceduri generatoare de gaze cu efect de sera.

Semnalul de alarma tras pe aceasta tema nu a reusit sa genereze decat  angajamente declarative, o productie mai mare inseamna bani mai multi.  Pretul platit pentru obtinerea unor beneficii economice superioare in agricultura, este greu cuantificabil ca influenta negativa asupra mediului inconjurator si de multe ori prea putin ne intereseaza.

Specialistii anunta aceasta iarna care vine, ca fiind una de exceptie privind temperaturile scazute si alte fenomene ingrijoratoare. De la amprenta de carbon a produselor agricole obtinute si pana la producerea fenomenelor meteorologice extreme, nu mai este decat un singur pas si in mare parte el a fost facut.

Ghedzira Nicolae

GAL VALEA MOSTISTEI

Sursa: Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala – Romania rurala

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.