Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
De prin lume adunate — March 21, 2016 at 22:46

 8 doamne de poveste care au schimbat istoria gastronomica

by

Intr-un domeniu dominat de barbati, exista si femei care s-au remarcat, lasandu-si amprenta asupra gastronomiei mondiale. foodpanda.ro, cea mai mare platforma de food ordering din Romania, prezinta 8 femei care au revolutionat arta culinara, demonstrand ca nu doar barbatii sunt cei mai buni bucatari.

 

gastronomieJulia Child a atras milioane de fani, dupa ce a prezentat bucataria franceza publicului american, demonstrand, in cadrul show-urilor culinare televizate, ca diferentele dintre bucatarii amatori si cei profesionisti nu sunt foarte mari. In 1993, la 81 de ani, a devenit prima femeie inclusa de Institutul Culinar in Hall of Fame, iar trei ani mai tarziu TV Guide a clasat-o pe locul 46 in topul celor mai bune 50 de vedete TV din toate timpurile. In 2000, Julia Child a primit cea mai mare distinctie posibila din partea statului francez, Legiunea de Onoare.

Cecilia Maria Simionescu, fiica lui Ion Simionescu, fost presedinte al Academiei Romane, este autoarea celei mai cunoscute carti de bucate romanesti, care a fost publicata in sute de mii de exemplare, inclusiv in limbi straine. La inceputul anilor ’30, nemultumita de cartile de bucate pe care le gasea pe piata, aceasta s-a hotarat sa demonstreze ca gatitul poate fi o arta si a lansat o carte cu 10.000 de retete culinare. Pentru ca nu era sigura de succesul creatiilor gastronomice proprii, aceasta si-a ales un pseudonim care urma sa devina o referinta pentru gurmanzii din Romania: Sanda Marin.

Eugénie Brazier, supranumita Mère Brazier, este cea care a facut parte din prima generatie de bucatari care au reusit sa obtina de doua ori 3 stele Michelin, fiind si prima femeie care a obtinut calificativul ”suprem” oferit de celebrul Ghid Rosu. Mère Brazier a transformat restaurantele Rue Royale si Col de la Luère in destinatii culinare in sine, motiv pentru care a fost rasplatita de doua ori cu 3 stele Michelin.

Abby Fisher, o fosta sclava din Alabama, s-a remarcat la finele secolului al XIX-lea, cand a publicat cartea de bucate ”Ce stie doamna Fisher despre bucataria veche din sud”, fiind, probabil, prima femeie de origine afro-americana care a lansat o astfel de lucrare. Cartea lui Abby Fisher, publicata in 1881, este prima de acest gen care continea retete si tehnici de gatit soul food, mancare traditionala afro-americana, in contextul in care, inainte de emancipare, sclavilor le era interzis sa citeasca sau sa scrie, iar retetele si tehnicile lor de gatit erau transmise pe cale orala.

Regina Margherita a observat, intr-un tur desfasurat la finele secolului al XIX-lea, ca oamenii apreciau painea mare si rotunda cu ierburi si condimente. Dupa ce a gustat prima felie de pizza, a continuat sa consume acest preparat, in ciuda criticilor, care ii reprosau ca se infrupta din mancarurile celor de jos. Regina a facut o pasiune atat de mare pentru acest sortiment culinar incat l-a chemat la curtea regala pe Rafaelle Esposito, un bucatar-sef dintr-o pizzerie, ca sa ii prepare cateva variante de pizza. Impresionat de cerinta reginei, bucatarul a facut o reteta doar pentru ea, cu rosii, mozarella si busuioc proaspat, care reprezentau culorile drapelului italian. Aceasta a devenit preferata reginei, iar de atunci acest preparat culinar poarta numele “Pizza Margherita”.

Alice Waters a devenit unul dintre promotorii alimentatiei sanatoase dupa ce s-a raliat miscarii ”slow food” din Statele Unite ale Americii, aparuta ca o ofensiva directa la explozia fast food-ului. Alice Waters promoveaza in restaurantul ei Chez Panisse din San Francisco mancare gatita incet, dar sanatos, bazata pe ingrediente locale, naturale. Fiind o mare sustinatoare a alimentelor bio, aceasta a pus si bazele unei fundatii pentru a promova mancarea sanatoasa in randul elevilor.
”Gastronomia americana”, scrisa de Amelia Simons si publicata in 1796, a fost prima carte de bucate din istorie scrisa de un american. Pana atunci, cartile de bucate tiparite si folosite peste Ocean erau britanice. Lucrarea Ameliei Simons a fost foarte apreciata si a fost tiparita si piratata timp de 30 de ani dupa prima aparitie. In prezent, mai sunt doar patru copii ale primei editii ale lucrarii.

Ruth Wakefield, proprietara renumitului Toll House Inn, din Whitman, Massachusetts, a inventat biscuitii cu ciocolata. In timp ce unii spun ca reteta a fost creata din greseala, in urma cu 86 de ani, cand a ramas fara ciocolata de casa pe care o folosea la fursecuri, aceasta a declarat ca a recurs deliberat la aceasta metoda pentru a aduce pe piata un nou produs. Folosind bucatele sfaramate de ciocolata semi-dulce de la Nestle in aluat, ea a creat un produs extrem de indragit si astazi: fursecurile cu bucati de ciocolata. Dulciurile au fost extrem de apreciate inca de la inceput, iar Nestle i-a cumparat reteta, in schimbul aprovizionarii cu ciocolata, pe viata.

sursa garbo.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.